Hoe zorgen we ervoor dat belangrijke bouwprojecten perfect passen in de Mechelse stadsomgeving? Een simpele vraag, maar het antwoord is vaak een pak moeilijker. Vandaar de nood aan de Kwaliteitskamer.

Wat?

De Kwaliteitskamer is geen jury, maar een groep deskundigen die de stad rechtstreeks en onafhankelijk adviseert over beeldbepalende projecten in Mechelen. Het vijftal waakt er dus over dat projectontwikkelaars gebouwen, pleinen, parken en straten ontwerpen die passen in de omgeving. Ze onderzoeken of een project een meerwaarde vormt voor Mechelen.

Waarom?

Mechelen kiest resoluut voor ruimtelijke kwaliteit en voor projecten die de stad verder optillen. Het is dus niet de bedoeling dat de kamer zijn zege gaat geven over pakweg een rijwoning of een handvol garageboxen. Met de Kwaliteitskamer kunnen projecten die het uitzicht van de stad veranderen al van in een pril stadium begeleid worden.

Wie?

Op 30 oktober 2017 lanceerde de stad een brede oproep om kandidaten te werven voor de Kwaliteitskamer. Een jury koos uit 43 sollicitanten vijf experten met elk hun eigen specialiteit. Els Nulens, Sven Grooten en Tom Lagast zijn architecten en stedenbouwkundigen. Joke Buijs is ingenieur-architect en erfgoeddeskundige. En Jonas Van De Walle is ingenieur en architect.

Hoe?

Wanneer het stadsbestuur een advies nodig heeft over een beeldbepalend project, wordt de Kwaliteitskamer samengeroepen. Er is dus geen vast tijdstip waarop de externe deskundigen samenkomen. Het stadsbestuur bepaalt telkens de opdracht en geeft de nodige krijtlijnen mee. De betrokken ontwikkelaars, ontwerpers en stadsdiensten geven vaak nog een extra woordje uitleg.