Hoe verkleinen we de afvalberg in Mechelen?

Ieder van ons produceert dagelijks ongeveer 1 kilogram huishoudelijk afval. Daarbovenop komt er per persoon jaarlijks nog 3500 kilogram industrieel afval bij.  Per jaar geeft dat een totaal van 63 miljoen ton afval, geproduceerd door de Belgische economie en huishoudens. 

Als stad willen we samen met de ondernemers en inwoners inzetten op het reduceren van deze immense afvalberg.

Een mogelijke oplossing is om de afvalstroom of reststroom van een bedrijf te gebruiken in plaats van nieuwe grondstoffen aan te kopen. Dat is niet alleen goedkoper maar ook verantwoorder voor het milieu. Het is de uitdaging om de bestaande materialen in de economie, zo lang mogelijk en zo hoogwaardig op de markt te houden. Enkele voorbeelden: koffiegruis is een goede voedingsbodem om champignons te kweken  of voor de productie van kledij of servies. Van bepaalde plastic afvalsoorten maken ontwerpers nu al 3D-geprinte design-meubels of speelgoed.

Jouw opdracht: Bedenk een innovatieve oplossing om de Mechelse afvalberg te verkleinen. Hoe ga jij aan de slag met een product of materiaal dat op het containerpark belandt? Ontwerp jouw eigen business vanuit de circulaire filosofie en de nood van de klant.  

Neem alvast hier een kijkje voor wat achtergrondinformatie.