Gepubliceerd op:
12
februari
2020

Mechelen is genomineerd door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde om de Fietsstad van Vlaanderen te worden. Samen met Kortrijk en Genk zijn we kanshebber in de categorie ‘grote steden’. In oktober weten we of we winnaar zijn!

In de eerste ronde van de verkiezing konden alle Vlaamse fietsers het afgelopen najaar hun favoriete fietsgemeente of -stad beoordelen op fietsveiligheid en fietscomfort. We danken de nominatie dus aan alle fietsers die op onze stad hebben gestemd. 

Per categorie werden de drie gemeenten of steden die in de beoordeling de hoogste scores kregen, genomineerd voor de tweede ronde:

  • Categorie 1 – grote gemeenten en steden (meer dan 50 000 inwoners): Genk, Kortrijk en Mechelen
  • Categorie 2 – middelgrote gemeenten (tussen 20 000 en 50 000 inwoners): Deinze, Koksijde en Lommel
  • Categorie 3 – kleine gemeenten (minder dan 20 000 inwoners): Boechout, Ravels en Zutendaal 

Wie wint de titel?

In de tweede ronde, die in februari van start gaat, worden de 9 genomineerden doorgelicht door een studiebureau. Daarbij maken experts een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in de betrokken steden en gemeenten. 

Een vakjury beslist vervolgens welke winnaars er tijdens het fietscongres begin oktober uit de bus komen. De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50 000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen. Spannend, dat de beste mogen winnen!

Een initiatief van de VSV en de Vlaamse overheid in samenwerking met Het Nieuwsblad en de Fietsersbond .
www.fietsgemeente.be