Gepubliceerd op:
13
februari
2017

Bart Somers wint de World Mayor Prize en dus de titel van beste burgemeester ter wereld!

Bart Somers, sinds 2001 burgemeester van Mechelen, wint de World Mayor Prize 2016. Hij mag zichzelf twee jaar de beste burgemeester ter wereld noemen. 

De World Mayor Prize is een tweejaarlijks initiatief van de internationale denktank City Mayors Foundation en is bedoeld om de functie van burgemeester meer in de kijker te zetten. Deze editie wil de organisatie burgemeesters bekronen die zich, samen met hun gemeenschappen, inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van migranten. Het kan gaan om burgemeesters van steden in oorlogsgebied zelf of burgemeesters die tegen heel wat kritiek in de rechten van vluchtelingen blijven verdedigen en de nadruk leggen op de bijdrage die migranten kunnen leveren aan de maatschappij.

“Hij brengt gemeenschappen samen”

De City Mayors Foundation omschrijft Bart Somers als een burgervader die getoond heeft dat mensen uit verschillende landen en culturen samen kunnen leven en trotse burgers kunnen zijn. Tann vom Hove, Senior Fellow bij de City Mayors Foundation over Bart Somers: “Onder zijn leiderschap is Mechelen een van België's meest aantrekkelijke steden geworden om te leven. Hij heeft terecht veel internationale bijval gekregen voor zijn promotie en verdediging van burgerlijke waarden, terwijl hij de inwoners van Mechelen een thuis biedt waar ze hun dromen kunnen najagen en deel uitmaken van de samenleving. Zijn vermogen om mensen uit verschillende gemeenschappen samen te brengen en een gevoel van gedeeld burgerschap te smeden is een voorbeeld voor leiders uit heel Europa."

38 genomineerden

De top drie wordt vervolledigd door Wolfgang G Müller, burgemeester van Lahr in Duitsland, en Georgios Kaminis, burgemeester van het Griekse Athene. In totaal werden 38 burgemeesters uit 19 landen wereldwijd genomineerd.

Twee jaar geleden was ook burgemeester van Gent Daniël Termont genomineerd voor de prijs. Hij eindigde uiteindelijk tweede.

www.worldmayor.com