Gepubliceerd op:
24
juni
2021

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel laadpalen in verhouding tot het aantal inwoners. En bijna alle Mechelaars bezitten een fiets. Dat vertelt de driejaarlijkse Stadsmonitor ons.

Mechelaars springen meer dan ooit op de fiets. Onze stad telt zelfs de meeste inwoners die een fiets bezitten. In vergelijking met de andere Vlaamse centrumsteden zijn we de absolute nummer 1 als je kijkt naar:
 
  • Fietsbezit: 91% van de Mechelaars bezit een fiets.
  • Bakfiets: 6% heeft een bakfiets.
  • Elektrische fiets: 36% rijdt met een elektrische fiets.
Qua duurzame mobiliteit staan we op eenzame hoogte. Nergens vind je zoveel laadpalen in verhouding tot het aantal inwoners.
 
Aantal laadpalen per inwoners

Als het gaat om veilig naar school fietsen stegen we naar de vijfde plaats dankzij onze aanpak om fietspaden beter te maken, veilige fietsroutes en meer fietsstraten in te voeren. 

Ook het aanbod van deelmobiliteit is sterk gestegen. Van alle Vlaamse centrumsteden staan we op de vierde plaats.

Qua fietsinfrastructuur moeten we nog een inhaalbeweging doen. De komende jaren werken we verder om van Mechelen een nog betere fietsstad te maken.

Bekijk alle resultaten voor Mechelen

Wat is de stadsmonitor?

De stadsmonitor geeft in 300 indicatoren een zicht op de ontwikkelingen in de centrumsteden op gebieden als cultuur en vrije tijd, leren en onderwijs, ondernemen en werken, veiligheid, wonen, mobiliteit, zorg en opvang, sociale principes, natuur- en milieubeheer en burgerschap en overheid.

De huidige editie van de Stadsmonitor is grotendeels gebaseerd op de gelijknamige enquête uit het najaar van 2020. De vragenlijst werd naar meer dan 113 000 inwoners van de 13 Vlaamse centrumsteden uitgestuurd.

De Stadsmonitor wordt samengesteld door Statistiek Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur samen met de steden.