Gepubliceerd op:
6
maart
2018

Het probleem met zwerfafval

Van de miljoenen plastic flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Maar liefst 40 procent van het zwerfafval bestaat momenteel  uit plastic flessen en blikjes. Meer dan 3 op de 4 Belgen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en afval in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terechtkomen.

In Mechelen proberen we het zwerfvuil altijd op een positieve manier aan te pakken. Voorbeelden daarvan zijn de campagne Stad om te zoenen, peukvuilbakken, de rode lippen waar je een kauwgom op kunt kleven,... Toch blijft het vaak, zeker voor blikjes en flesjes, dweilen met de kraan open.

Statiegeld als oplossing

Burgers en organisaties vragen een oplossing voor het zwerfafval, meer bescherming van het milieu en beter hergebruik van materialen.

Mechelen sluit zich daarom aan bij de Statiegeldalliantie. Dit platform wil de overheid zover krijgen dat ze statiegeld op plastic flessen en blikjes invoeren.

De Statiegeldalliantie groeit sterk en op deze manier trekken we als stad mee aan de kar. In totaal telt de alliantie al 101 leden, verspreid over België en Nederland.

Meer info op www.statiegeldalliantie.org

 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.