Gepubliceerd op:
9
november
2022

Mechelen zet sterk in op veilig en duurzaam verkeer. Deze week sleepten we hiervoor twee prijzen in de wacht: de XIUgraag-prijs voor de inzet rond verkeersveiligheid en de LEKP-award omdat we de norm van 2 deelauto’s per 1000 inwoners halen.

Mechelen is XIUgraag-stad

Tijdens de vijfde editie van de Fluodag mocht Mechelen de prijs van XIUgraag-stad in ontvangst nemen. De Fluodag is een initiatief van vzw XIU. Die vzw ijvert er samen met secundaire scholen en ouderverenigingen voor om jongeren meer bewust te maken van het belang van een goede zichtbaarheid in het verkeer. XIU doet dit door fluo en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier onder de aandacht te brengen. Zo vonden er tijdens de Fluodag op 7 november fietsduels plaats op de Grote Markt tussen bikers van politiezone MeWi, schepenen, leerkrachten en leerlingen van Campus Caputsteen. Als kers op de taart ontving onze stad de award van XIUgraag-stad uit handen van ambassadeur Frank Deboosere. We zetten namelijk niet enkel in op een veilige verkeersinfrastructuur, maar ook initiatieven als het fietsexamen in het zesde leerjaar en fietscontroles in scholen, passen binnen dit kader. Politiezone MeWi mocht eenzelfde prijs in ontvangst nemen.

Twee deelwagens per 1000 inwoners

In Mechelen vind je vandaag maar liefst 209 deelwagens. Dat komt neer op 2,34 deelwagens per 1000 Mechelaars. Van compacte stadswagens tot grotere bestelwagens, elektrische wagens, deelauto's met een vaste standplaats of free floatingsysteem. Het aanbod is groot en divers

Als tweede stad in Vlaanderen overschrijden we zo de norm van minstens 2 deelwagens per 1000 inwoners, die het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van minister Bart Somers vooropstelt. Dit leverde Mechelen de ‘Elke buurt deelt’-award op. In mei ontvingen we bovendien ook al de ESMA-award voor onze inspanningen op het gebied van deelmobiliteit.