Gepubliceerd op:
15
juni
2021

Het Mechelse muziekfestival Entartete Musik, letterlijk ‘ontaarde muziek’, brengt met zes concerten en een mediaboek postuum erkenning aan een generatie Joodse componisten die door het naziregime vanaf 1937 geweerd werden van de concertpodia.

Honderden van hen werden opgesloten en vermoord. Entartete Musik is een samenwerking tussen Cultuurcentrum Mechelen en Kazerne Dossin en loopt van 18 juni tot en met 12 december 2021, met de steun van Klara.

Het is niet toevallig dat deze prestigieuze concertreeks in Mechelen plaatsvindt, een stad die respect voor mensenrechten ademt, waar onder andere de Kazerne Dossin, Museum Hof van Busleyden en het Hannah Arendt Instituut gevestigd zijn. Onder het curatorschap van hoboïst en Mechelaar Piet Van Bockstal keren we terug naar een van de meest duistere periodes uit de muziekgeschiedenis. Veel prachtige muziek werd verstomd, omdat ze niet paste in het canvas van het nationaalsocialisme van Nazi-Duitsland. Ook vandaag zien we overal ter wereld haarden van radicalisering waar expressie wordt ingedijkt. Met deze reeks Entartete Musik eren we de verdrukte componisten en het historische bewustzijn.

Meer informatie over Entartete Musik

Vertolkt door kruim van muzikaal Vlaanderen

Oxalys, de fine fleur van ’s lands kamermuziekensembles, opent vrijdag 18 juni de debatten van deze prestigieuze concertreeks in de Mechelse Sint-Janskerk. Geflankeerd door wereldmezzo Christianne Stotijn grasduinen zij in verstilde liederen en melancholische bladzijden, getekend door de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Nadien volgen er concerten in o.a. de Sint-Pieter-en-Paulkerk, Kazerne Dossin en de Begijnhofkerk. Het slotconcert wordt gespeeld door Het Collectief & Mechels Kamerorkest.

CD Entartete MusikNaast het schitterende programmaboek is er ook de CD speciaal geproduceerd voor deze reeks. Met originele kamermuziek uit deze duistere periode in de muziekgeschiedenis, subliem vertolkt door het kruim van muzikaal Vlaanderen.

Fake Images

De muziekreeks kadert in de tentoonstelling Fake Images, die toont hoe fake news en fake images via verschillende kanalen binnensluipen en welke impact stereotypering en complotdenken op de samenleving en haar denkbeelden heeft, zowel in het verleden als in het heden.