Gepubliceerd op:
23
januari
2018

Sinds ze in 2015 de Flair Online Talent Award won, heeft de Mechelse cartoonist Christina De Witte serieuze streetcredibility verworven. Onder de naam Chrostin maakt ze hilarische en herkenbare illustraties.

Sinds ze in 2015 de Flair Online Talent Award won, heeft de Mechelse cartoonist Christina De Witte serieuze streetcredibility verworven. Onder de naam Chrostin maakt ze hilarische en herkenbare illustraties. Vandaag boekt ze internationaal succes met haar eigen comic. 

Met haar cartoons over het-leven-zoals-het-is vult de Mechelse Christina De Witte (Mechelen, 1996) als cartooniste Chrostin elke week de allerlaatste pagina van Flair. Ze maakt illustraties voor boeken of websites en is daarbovenop nog studente communicatiemanagement.

Eigen comic                               

Na Instagram en Flair verovert Christina nu ook de rest van de wereld. Momenteel werkt ze aan een boek ‘The Ultimate survival guide to being a girl’ dat in juni in New York gepubliceerd zal worden dankzij Tridentmediagroup. Een 250 pagina’s lang, in het Engels geschreven, hybride boek waarmee ze jonge meisjes wil inspireren in het leven.

“Het is een soort zelfhulpboek voor jonge meisjes met vragen die ik als tiener had, maar waarop mijn ouders of de school geen antwoord gaven. Elk hoofdstuk behandelt een ander thema, bijvoorbeeld mentale gezondheid of familie en vrienden. 10 hoofdstukken waarin je jezelf beter kan leren kennen. De tekst vul ik aan met een heleboel comics, illustraties en lijstjes zodat het niet te serieus wordt. Ook anekdotes uit mijn eigen leven houden het luchtig”, vertelt Christina.

In juni 2018 verschijnt haar boek ‘The Ultimate survival guide to being a girl’ op de markt in de Verenigde Staten. Of we haar boek ook in de Mechelse boekenwinkels zullen vinden? Daar wil Christina voorlopig nog niets over kwijt. Maar gesprekken met bepaalde uitgevers zijn wel aan de gang.

Mechelen Talentenfabriek

“Ik kwam ongeveer een jaar geleden terecht in Mechelen Talentenfabriek”, zegt Christina die op zoek was naar een eigen stekje waar ze haar nog meer kon verdiepen in haar werk. “Ik wou heel graag intensief aan mijn boek werken. De combinatie met mijn studies is niet zo evident. Een boek schrijven en maken doe je echt niet op één dag”, lacht Christina. “In Mechelen Talentenfabriek kon ik mij heel goed focussen om verder te gaan. ARTenova is echt de ‘place to be’ en hier heb ik een half jaar het schrijven heel intens beleefd.” 

Toonkansen

Naast het werken aan haar comic kreeg de jonge Christina in Mechelen de kans om mee te werken aan de K.A.R.G.O-route van Mechelen MeeMaken vzw. De letters verwijzen naar de verschillende locaties, het geheel van de titel naar het industriële karakter van een aantal werken in containers.

“Ik kreeg de vraag om een kunstwerk te maken voor de K.A.R.G.O-route, een route langs 5 pleinen in Mechelen die tijdens de eindejaarsperiode ingevuld werden als tentoonstellingsruimte voor 5 originele kunstwerken. Ik bedacht ‘Girlfriends’. Hiermee wou ik een artistieke ode brengen aan een aantal historische vrouwen zoals Frida Kahlo, Michelle Obama, Emma Watson … die me als jonge, gekleurde vrouw inspireerden. In het kunstwerk zitten ze samen in een soort stoelendans en daarbij gebeuren er magische dingen”, vertelt Christina.

In mei 2017 kon de Mechelse Christina samenwerken met de multinational HP voor haar eigen evenement/tentoonstelling ‘#printmechrostin’, die doorging bij Firma in Vilvoorde. Het concept was een combinatie van een expo van eigen werk en een inspirerende speeddate tussen zogenaamde powerladies en jonge mannelijke ondernemers, waarbij deze de kans kregen om aan de dames advies te vragen over onderwerpen zoals het starten van een eigen bedrijf of creatieve processen.

“Raad eens... Ik werd uitgenodigd om een ​​van de powerladies te zijn! Ik was echt vereerd en opgewonden en verbluft over hoe iedereen zo geïnteresseerd was in mijn antwoorden”, aldus Christina.