Gepubliceerd op:
18
mei
2020

In de week van 1 juni heropent een aantal culturele en toeristische activiteiten, in stapjes en met de nodige afstands- en hygiënemaatregelen.

De culturele en toeristische dienstverlening bleef omwille van de strikte coronamaatregelen zo veel mogelijk gegarandeerd, bv. door de mogelijkheid om online boekenpakketten te reserveren of de initiatieven van Museum Hof van Busleyden en Visit Mechelen om 'vanuit uw kot' te genieten van wat Mechelen te bieden heeft. Nu de maatregelen versoepelen, is een bezoekje in de musea, tentoonstellingen, de bibliotheek en de Sint-Romboutstoren binnenkort weer mogelijk.

UiT in Mechelen en Sint-Romboutstoren

Het Schepenhuis, dat fungeert als toerismekantoor, maar ook als vrijetijds- en infobalie van Mechelen, bijt op maandag 15 mei de spits af. Er mogen maximum zes personen het kantoor binnen, inclusief de baliemedewerker. Er staan onder meer plexischermen en ontsmettingsgels geïnstalleerd. Vloerbestickering en museumlinten leiden het eenrichtingsverkeer in goede banen.

Vanaf maandag 1 juni kunnen bezoekers zich weer wagen aan de beklimming van meer dan 500 trappen voor een zicht over Mechelen en omstreken vanaf de skywalk van de Sint-Romboutstoren. Door de twee trappenkokers zullen de bezoekers die onderweg zijn naar boven nooit kruisen met bezoekers die aan het afdalen zijn. Het eenrichtingsverkeer in de smalle toren is dus verzekerd. Bovenop de skywalk is het dragen van een mondmasker wel verplicht.

Museum Hof van Busleyden

Onder de musea openen Het Kunstuur (18 mei) en het Speelgoedmuseum(19 mei) als eerste opnieuw de deuren, beide met de nodige voorzorgsmaatregelen. Gelijkaardige maatregelen worden toegepast in Museum Hof van Busleyden, waar reserveren verplicht wordt en veel aandacht gaat naar (hand)hygiëne en fysieke afstand. Het stadsmuseum verwelkomt opnieuw bezoekers vanaf maandag 1 juni, een datum die overeengekomen is samen met Kazerne Dossin.

Voorlopig worden enkel individuele bezoekers toegelaten in Museum Hof van Busleyden en dus nog geen groepen. Met een maximum van 20 bezoekers per kwartier. Daarom wordt het verplicht om vooraf online een ticket te reserveren. Dat kan vanaf vandaag via de website van Museum Hof van Busleyden.

Bibliotheek

Het Predikheren zal gefaseerd heropenen. De eerste fase gaat in op dinsdag 2 juni (maandag is de wekelijkse sluitingsdag). Vanaf dan kunnen individuele bezoekers weer terecht in Het Predikheren om materialen te ontlenen uit de bibliotheekcollectie. Op dat moment stopt ook de alternatieve bibliotheekwerking met bibliotheekpakketten, al worden leden wel nog steeds aangemoedigd om hun materialen online te reserveren. Vanaf de beperkte heropening op 2 juni voorziet de stad ook weer in telefonische permanentie volgens de reguliere werking, van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 17 uur.

Momenteel worden een hele reeks van voorzorgsmaatregelen voorbereid om een bezoek aan de bibliotheek in alle veiligheid te kunnen laten verlopen. 

De internetcomputers, printers, kopieermachines zullen in deze eerste fase nog niet toegankelijk zijn, net als de stille lees- en studieplekken. Er zullen nog geen activiteiten georganiseerd worden, nog geen lokalen verhuurd en nog geen koffies geschonken in Barbib. Afhankelijk van het verloop van de afbouw van de maatregelen in het kader van COVID-19 krijgen de volgende fases een inhoudelijke invulling en concrete timing.

De Garage

Ook in de week van 1 juni, meer bepaald op donderdag 4 juni, opent De Garage opnieuw de deuren voor tentoonstellingen. Om aan de afstandsregels te kunnen voldoen, worden ook hier maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten per tijdsslot. Medewerkers zullen een mondmasker dragen en alle hygiënische voorschriften worden gehanteerd. 
Vanaf donderdag 4 juni kun je in de Garage kennismaken met het oeuvre van schilder- en tekenkunstenaar Kris Fierens