Gepubliceerd op:
16
februari
2023

Construct Europe wordt in 2024 een grootstedelijk festival dat mensen verbindt met Europa. Speciale aandacht gaat naar de Europeanen van de toekomst: de jonge Mechelaars.

Een netwerk van enthousiaste Europaleerkrachten staan klaar om daarvoor te zorgen. 

België is tijdens de eerste helft van 2024 voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Daarom vieren we in Mechelen Europa met een groot stadsfestival: Construct Europe. Niet alleen in musea en op festivals, maar ook in de scholen, buurten en op de pleintjes. In het programma van het stadsfestival zal dus bijzonder veel aandacht zijn voor kinderen en jongeren. 

Europa en de Europese samenwerking en wetgeving spelen een heel belangrijke rol in ons leven. Het is belangrijk dat jongeren deze rol kennen. Samenwerkingen binnen Europa, maar ook met de rest van de wereld, zullen alleen maar belangrijker worden. Daarom gaan onze Mechelse scholen in 2024 stilstaan bij wat Europa betekent én wat het in de toekomst kan betekenen. 

Europese verkiezingen 2024

Het festival valt samen met de Europese verkiezingen in mei 2024. Voor het eerst kunnen jongeren dan stemmen vanaf 16 jaar. Door een langere periode samen met Mechelse jongeren na te denken en te werken rond Europa, hopen we dat jongeren dat recht ook zullen gebruiken. 

Het projectteam werkt samen met de dienst Onderwijs om te bouwen aan een netwerk van Europaleerkrachten. Dat netwerk groeit nog elke dag. 

Aanmeldingen zijn welkom tot begin april 2023 via jana@kerremans@mechelen.be 

Week van Europa

Op 9 mei vieren we jaarlijks de Dag van Europa. Daarom organiseert Construct Europe van 5 tot 12 mei 2023 een ‘week van Europa’ met een brede eerste programmatie, ter aankondiging van het festivaljaar 2024. Tijdens die week zullen de Mechelse Europaleerkrachten elkaar ontmoeten, hun werksporen uitzetten én als allereerste de Edubox Europa testen, die Mediawijs samen met VRT ontwikkelt.