Gepubliceerd op:
9
september
2021

De aanleiding voor deze militaire parade op de Grote Markt is de aanstelling van een nieuwe Commandant van het CompetentieCentrum van de Landcomponent (CC Land). 

Wie is het CC Land en wat doen ze?

Het CC Land werd begin 2007 opgericht en is een tweetalige eenheid, verantwoordelijk voor de basis- en voortgezette vorming van officieren en onderofficieren van de Landcomponent. In Leopoldsburg vind je: het commando en de Staf, het Centrum voor Simulatie (CSim) en het Detachement Tactiek Interwapen (DTI).
Het CC Land heeft tevens twee Departementen (scholen) onder haar bevel:
  1. Het Departement Manoeuvre dat zich in Stockem (Aarlen) bevindt en dat werd opgericht in 2012 naar aanleiding van de fusie van de Departementen Infanterie en Cavalerie.
  2. Het Departement Genie in Amay, opgericht in 2007 en voortgesproten uit de vroegere Genieschool.

Naast de departementen heeft het CC Land ook twee trainingskampen onder haar bevel: Kamp Elsenborn en Kamp Lagland. Deze kampen kunnen door alle eenheden van defensie gebruikt worden in het kader van hun vorming en training.

Waarom Mechelen?

Op 15 december 1961 ging de Stad Mechelen een peterschapsband aan met het toenmalige 5de Regiment Lansiers. Bij de verhuis van het CC Land naar Leopoldsburg werden de tradities van deze cavalerie – eenheid geërfd en bijgevolg is Mechelen nu de peterstad van onze eenheid.

Waar

Grote Markt, Mechelen

Wanneer

Vrijdag 17.09.201, 11-12u