Steden in Vlaanderen groeien en het verkeer loopt meer en meer vast. Dat we met ons allen meer pakjes bestellen, is één van de oorzaken van dit probleem. Mechelen zoekt via verschillende projecten een antwoord op deze uitdaging en wil zo de stad leefbaar houden.

Een van die projecten is R!sult - Responsive Sustainable Urban Logistics. Samen met het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) test de stad een geïntegreerde logistieke oplossing.

Wat is het?

R!sult test het principe van een mobiele microhub. Opnieuw zijn de Mechelse ECOkoeriers hierin een belangrijke partner. Nu al rijden de ECOkoeriers met cargofietsen naar de binnenstad vanuit hun cityhub ODTH aan de rand van de stad. Daar leveren grote logistieke spelers de pakjes van handelaars, de laatste kilometers doen de ECOkoeriers dan met de cargofiets. Deze duurzame manier van leveren kadert in het project SURFLOGH.

R!sult probeert nu een variant op deze werkwijze: een elektrische bestelwagen rijdt volgeladen van de cityhub naar een parkeerplaats aan de Lindepoort. Van daaruit rijden cargofietsen af en aan om de pakjes naar de handelaars te brengen.

Voordelen?

  • De levering van de pakjes blijft even duurzaam gebeuren
  • Meer pakjes geraken sneller en efficiënter tot in het centrum
  • Handelaars kunnen grotere hoeveelheden in één keer laten afleveren

Wil je meer weten?

Meer uitleg over het project vind je op de website van het VIL.

Ontdek ook onze andere projecten rond duurzame levering in Mechelen op https://www.mechelen.be/leveren.