Duurzaamheid is dé rode draad doorheen het beleid van het Mechelse stadsbestuur. Of het nu gaat over het ondersteunen van de circulaire economie, over een propere stad of over het opzetten van innovatieve projecten van Mechelen Klimaatneutraal.

Vernieuwen én besparen

De properste energie is de energie die je niet gebruikt. We geven daarom als stad zelf het goede voorbeeld en verduurzamen de stadsgebouwen. Met het project 'licht als dienst' huren we al de LED-verlichting in onze gebouwen. Voor 2020 voorzien we dan weer 230 000 euro om beter te isoleren. Zuinigere verlichting en betere isolatie is bovendien ook nog eens goed voor de portemonnee op langere termijn.

Nieuwe vuilniszakken vanaf 2020

De prijs van roze en blauwe vuilniszakken verandert. Vanaf januari 2020 betaal je nog maar 1,5 euro voor een rol van 10 zakken. Er komen ook nieuwe vuilniszakken voor restafval. Die kosten evenveel als nu, maar zijn kleiner in volume. De grote zak gaat van 60 naar 48 liter, de kleine zak van 30 naar 24. De kleur van de zak wordt geel.

De witte vuilniszakken zijn nog te koop tot en met 31 december 2019 en mag je gebruiken tot 1 mei 2020. Volledige rollen witte zakken kan je tot en met 29 februari 2020 omruilen in het Huis van de Mechelaar.

Lagere afvaltaks vervangt singlebon

De vaste afvalbelasting verlaagt, van 54 naar 49 euro per gezin. Er komen aanvullende kortingen voor personen met een verhoogde tegemoetkoming, inwonende minderjarige kinderen, alleenwonenden en éénoudergezinnen. Daarom wordt de singlebon geschrapt.
Bereken je tarief op: www.ivarem.be/afvalsimulator-algemeen