Snelheid en nabijheid. Dat zijn de 2 sleutelwoorden in de aanpak van kinderarmoede. Stad Mechelen versterkt daarom de directe hulpverlening. Maatschappelijke assistenten krijgen minder administratieve taken en we breiden het GO-team (GezinsOndersteuning), het ID-team (Informatie en Doorverwijzing), en het Huis van het Kind verder uit. 

Beginnen bij het begin

Geen enkel kind mag in armoede geboren worden. We moeten de kans op armoede veel sneller en vroeger detecteren. Stad Mechelen gaat daarom nog intensiever samenwerken met huisartsen, vroedvrouwen en gynaecologen. AZ Sint-Maarten startte met een vroedvrouwconsult na 16 weken zwangerschap. Kwetsbare vrouwen en gezinnen komen zo in contact met een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis. Die laatste start dan zo snel mogelijk een intensieve begeleiding op.

Daarnaast wordt het Centering pregnancy-project opgestart. Zwangere vrouwen komen in groep samen voor zwangerschapscontroles en gesprekken over alles wat hen bezighoudt. De vrouwen vinden er steun bij elkaar en breiden meteen ook hun sociaal netwerk uit.

Huis dichtbij je thuis

Het Huis van het Kind en de Opvoedingswinkel zijn dé informatie- en ontmoetingsplaatsen voor (aanstaande) ouders en gezinnen. Om ervoor te zorgen dat nog meer mensen hun weg ernaartoe vinden, willen beide organisaties in de toekomst buurtgerichter werken. Daarom komen er ook afdelingen in enkele aandachtswijken. Ook de speel- en leeswinkel trekt naar verschillende wijken en buurten. Zo kunnen ouders er makkelijk langsgaan om er speelgoed op maat van hun kind te lenen.

Vrije tijd voor iedereen

Stad Mechelen zet de komende jaren nog harder in op de UiTPAS met kansentarief. Daarmee betalen mensen in armoede slechts 20 procent van de kostprijs van vrijetijdsactiviteiten. Je kunt nu al bij een heleboel vrijetijdspartners terecht met je UiTPAS en dat worden er de komende jaren nog veel meer. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt om nog meer sportclubs, jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen te laten aansluiten bij het UiTPAS-netwerk. Zo wordt cultuur, sport en spel voor iedereen toegankelijk.

Wat verandert er?

Het stadsbestuur heeft ervoor gekozen de Talententickets niet verder te zetten en de middelen gedeeltelijk te verschuiven in functie van armoedebestrijding.
Op die manier willen we onder andere vrije tijdsactiviteiten goedkoper maken voor kinderen en jongeren die anders uit de boot dreigen te vallen.