Ondernemen is de gezonde motor van stadsontwikkeling. Het zorgt voor jobs, welvaart en innovatie. En ook duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker als het over ondernemen gaat.
De komende jaren willen we zowel het aantal starters - nu al 200 per jaar - als het aantal jobs bij de bestaande bedrijven en ondernemers doen groeien.

Autoluw shoppen

Om de binnenstad van Mechelen nog aantrekkelijker te maken, worden de IJzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat vanaf 30 maart autoluw. Gemotoriseerde voertuigen mogen vanaf dan tussen bepaalde uren niet meer rijden op de hele IJzerenleen en in het eerste deel van de Onze-Lieve-Vrouwestraat, tussen de Graaf van Egmontstraat en de Louizastraat. Prioritaire voertuigen, taxi's en de Minder Mobielen Centrale mogen de straten nog inrijden. Bewoners, handelaars en ondernemers kunnen hiervoor een vergunning aanvragen. Winkelen in deze buurt blijft wel even makkelijk. Of wordt misschien zelfs nog makkelijker. De gratis Shopping Shuttle, die vertrekt vanop de randparkings, krijgt er immers een extra route bij, zodat wie wil shoppen in de IJzerenleen, de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Hoogstraat nooit ver hoeft te wandelen.

Partners voor starters

Startende ondernemers helpen we in Mechelen graag op weg, bijvoorbeeld met een website waarop ze meteen alle antwoorden vinden. Ze ontdekken er ook hoe ze persoonlijke begeleiding kunnen krijgen en hoe ze in contact komen met partners zoals Mest, Voka en Unizo. Ook offline brengen we starters en partners twee keer per jaar samen. Ontmoetingen zijn immers belangrijk. Tijdens die ontmoetingen werd al duidelijk dat vele starters werken rond duurzaamheid, een thema waar de stad zich graag mee voor inzet.

Duurzaam experimenteren in de Potterij

Koffiegruis dat een lampenkap wordt of fruitresten die in bio-leer veranderen? Het kan nu al en maakt deel uit van de circulaire economie, waarbij afval niet meer bestaat. Om deze economie van de toekomst te stimuleren, opent stad Mechelen in 2020 de deuren van de Potterij. Daar kunnen ondernemers terecht om te experimenteren, om duurzame producten te ontwikkelen én om die voor te stellen aan het grote publiek. Dat publiek kan op de site ook heel wat innovatieve technieken voor renovatie ontdekken.

Wat verandert er? 

Er kwamen de voorbije jaren heel wat coworkingplekken bij in Mechelen. Veel aanbieders namen duidelijk een voor beeld aan het Oh!, het ondernemershuis waar jonge ondernemers een werkplek konden huren. Missie geslaagd dus. Nu de taak van het ondernemershuis erop zit, sluit het Oh! daarom binnenkort de deuren.