Je vrije tijd krijg je in Mechelen makkelijk gevuld. Er is voor elk wat wils en bovendien zijn er extra voordelen dankzij de UiTPAS, jouw klantenkaart voor vrije tijd. De komende jaren wil de stadhet UiTPAS-aanbod verder uitbreiden.

Transit m in volle ontwikkeling

Transit M ontpopte zich de voorbije jaren al tot de ontmoetingsplaats voor jongeren. Deze wordt nog verder ontwikkeld. Zo zijn er al concrete plannen voor een outdoor slackline en een street skatepark voor kinderen. De jongerenzone biedt evengoed plaats aan pop-ups en experimentele projecten die gelinkt zijn aan sport, cultuur of het verenigingsleven. Ook andere sport- en jeugdevenementen die nu in de binnenstad plaatsvinden, zullen vaker hun tenten kunnen opslaan op Transit M en de zone zo nog meer tot leven brengen.

Cultuurplein 2.0

Het Conservatorium, de Academie en het Cultuurcentrum krijgen een grondige opfrisbeurt. In het Conservatorium wordt bijvoorbeeld de akoestiek in bepaalde muziekklassen verbeterd. In het Cultuurcentrum wordt het auditorium omgevormd tot een moderne, comfortabele bioscoopzaal, die onder meer gebruikt wordt door het Filmhuis. De verschillende gebouwen worden bovendien beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook het Cultuurplein wordt verfraaid. Daar komt meer groene ruimte en extra fietsenstallingen.

Veel meer zwemwater

Watertrappelen, duiken of languit baantjes trekken, het kan binnen enkele jaren ook in Plopsaqua, vlakbij Technopolis. Dat betekent dat er meer zwemwater ter beschikking komt voor Mechelaars. Niet evident, want in heel Vlaanderen is het door de bevolkingsgroei een uitdaging om genoeg zwembaden te voorzien. Dat is geen kerntaak van een stad, maar in Mechelen vinden we het toch belangrijk dat inwoners voldoende kunnen zwemmen.

Sportsite naast vrijbroekpark

Veel Mechelse sportclubs hebben grote ambities. Zij verdienen de nodige ondersteuning als ze willen groeien en professionaliseren. Daarom ontwikkelt stad Mechelen een multifunctionele sportsite aan de Uilmolenweg, vlakbij het Vrijbroekpark. Hier kunnen sportclubs in de toekomst samenwerken. Geen hokjesdenken dus, wel samen zoeken naar mogelijkheden om elkaar nog te versterken.

Erfgoed krijgt nieuwe thuis

Mechelen heeft heel wat prachtig erfgoed, dat goed bewaard moet worden. In het najaar van 2020 verhuist een deel van dat erfgoed naar een nieuwe loods, Depot Rato, aan de Leuvensesteenweg. Het binnenklimaat is speciaal aangepast om historische collecties te bewaren. Er is bijvoorbeeld ook een anoxiekamer, waar de zuurstof uit de ruimte wordt getrokken om houtworm te vernietigen. In 2021 opent ook een tweede erfgoedloods. Hierin worden onder meer archeologische vondsten, grote museumstukken en onroerend erfgoed ondergebracht.

Filmfeest in oude stadsfeestzaal

De Oude Stadsfeestzaal in de Frederik De Merodestraat wordt vanaf 2021 het gezellige, authentieke kader voor een nieuwe stadsbioscoop. In drie filmzalen zal je er kunnen genieten van onder meer uitstekende arthousefilms. De nieuwe bioscoop biedt ook plaats aan kleinschalige horeca. De stad neemt de restauratie en herbestemming voor haar rekening. De Lumiëre Groep zal op haar beurt instaan voor de inrichting van de zalen en het aanvullend deel van de bouwkost voor de bioscoop.

Wat verandert er?

De toerismetaks ver hoogt van 3,2 euro per betaalde kamer per nacht naar 5 euro. Het toeristische aanbod van Mechelen nam immers spectaculair toe. De binnenstad werd nog aantrekkelijker, het hotelaanbod ver breedde en er kwamen tal van nieuwe toeris tische bestemmingen zoals Museum Hof van Busleyden en Het Predikheren. Daarom vragen we van onze bezoekers een kleine extra inspanning.

Onze toren, jouw thuis

De Sint-Romboutstoren is de trots van de Mechelaars. Die mag dus best nog eens extra in de kijker staan. Tijdens Mechelen houdt je Warm vinden de eerste evenementen in en rond de toren plaats en in 2020 vieren we gewoon lekker verder. Dan laten we de toren vooral leven in de verhalen van de Mechelaars. Zij verbinden de toren vaak met een gevoel van thuiskomen, maar deelden ook al vele andere warme getuigenissen. Lees ze in stadsmagazine Nieuwe Maan en op onzetoren.be. En voeg gerust je eigen verhaal toe!