Gepubliceerd op:
22
februari
2024

Na een grondige restauratie opent Museum Hof van Busleyden dit weekend opnieuw de deuren voor het grote publiek. Naast de vernieuwde vaste opstelling, is de grootse openingstentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies beslist een publiekstrekker.

Een vernieuwde vaste opstelling die bezoekers uitdaagt

Bij de langverwachte heropening pakt Museum Hof van Busleyden uit met een vernieuwde vaste opstelling die de Bourgondisch-Habsburgse periode breder en scherper belicht. Als bezoeker bewonder je de mooiste kunstwerken van de noordelijke renaissance, waaronder verschillende Vlaamse topstukken.
Maar je wordt ook uitgedaagd om met een kritische blik naar deze periode te kijken. Hedendaagse kunstwerken, met zorg geselecteerd door gastcurator Magali Elali van The Constant Now, worden zij aan zij getoond met historische collectiestukken om zo universele thema's als macht, religie en politiek een plaats te geven. 

De PR-machine van de Bourgondische hertogen ontrafeld

De heropening van het museum gaat gepaard met een grootse openingstentoonstelling. In Ridders van het Gulden Vlies: Een schitterende mythe ontrafeld laat curator Hannah Iterbeke bezoekers kennismaken met de legendarische ridderorde van het Gulden Vlies, die meer dan 500 jaar geleden in Mechelen neerstreek voor het vijftiende kapittel.

Centraal in deze tentoonstelling staat een unieke reeks wapenborden uit 1491, die normaal in de Sint-Romboutskathedraal te bewonderen zijn, maar die na een grondige restauratie voor het eerst weer van zo dichtbij te zien zijn tijdens deze prestigieuze openingstentoonstelling.

De wapenborden werden speciaal gemaakt voor het koor van de kathedraal, waar de openingsviering van het kapittel toen plaats vond. Meesterverteller Bart Van Loo brengt de bijeenkomst van de ridders weer tot leven in een zinderend audiospektakel.

Een groene oase en een gezellige koffiebar

Ook buiten de museummuren valt er heel wat te ontdekken. Een wandeling door de nieuwe museumtuinen is de perfecte manier om je museumbezoek rustig te starten of af te sluiten. Landschapsarchitect Ronald van der Hilst en zijn team tekenden voor het ontwerp van deze groene oase in het hart van de stad.

Geïnspireerd door de collectie Besloten Hofjes van het museum creëerden zij samen een hedendaags antwoord op de weelderige renaissancetuinen van toen.

De tuinen zijn voor iedereen vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum. Zo kunnen ook toevallige passanten en gezinnen uit de buurt genieten van deze nieuwe groene oase in de stad. En dat geldt ook voor de gloednieuwe gezellige koffiebar van het museum in hoekpand ’t Schipke, dat volledig gerestaureerd werd.

www.hofvanbusleyden.be