Natuur

Tijdens de lente en de herfst kan je met je kleuter of lagere schoolklas gratis natuureducatief wandelen in het Vrijbroekpark in Mechelen. Je komt er ook alles te weten over vleergespuis, muizen en uilskuikens of trek zelf op onderzoek met de veldkoffers.

Gans het jaar is er in het domein Tivoli een ruim en gevarieerd aanbod van educatieve activiteiten voor scholen, gezinnen en verenigingen gericht op de natuur, boerderijcultuur  en milieubekommernis. Blikvangers zijn de kinderboerderij, de Kadodderroute en het Spotterpad. Als je deze avontuurlijke routes bewandelt, leer je op een speelse en interactieve manier de dieren van de kinderboerderij en de fauna en flora van het Tivolibos kennen. Alle praktische info vind je hier.

Ben je op zoek bent naar leerrijke, toegankelijke of gewoonweg plezante plekjes in het groen? Je vindt ze in de prachtige groendomeinen van Provincie Antwerpen.

Recreatie & Sport

Aan de rand van Mechelen ligt Sport- en Recreatiecentrum De Nekker. Je kan er niet alleen sporten, maar ook heerlijk ontspannen. Met zijn zwem- en speelvijver, ligweide, verschillende speeltuinen, touwenparcours en skateramp biedt De Nekker voor elk wat wils... 

Scholen kunnen in het centrum van Sport Vlaanderen terecht voor allerhande activiteiten zoals lessen L.O., schoolsportdagen & sportklassen.  Voor scholen beschikken ze over een uitgebreide informatiebundel met o.a. relevante informatie over het centrum en met interessante pedagogische bezienswaardigheden in de omgeving (eventuele openingsuren en toegangsprijzen, liggingsplannen, busregelingen enz, ...).

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs is er de Sport Na School-pas. Met deze pas kiezen leerlingen zelf wat, waar, wanneer en hoeveel ze willen sporten.

De Mechelse Hattrick vzw belichaamt het sociale engagement van voetbalclubs YRKV Mechelen en KRC Mechelen. Ieder jaar strijdt de derde graad van het Mechelse basisonderwijs om winst in de Hattrick Cup, de schoolsportcompetitie van Mechelse Hattrick. Traditiegetrouw proeven meer dan driehonderd leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de voetbalsport. De jeugdvelden van KV en RC Mechelen doen op verschillende woensdagnamiddagen voor de paasvakantie dienst als strijdtoneel. Wie de laatste competitie wil herbeleven, kan een kijkje nemen naar de foto's.