Uitbaters Tinèlle huren Sjampetterke als kantoorgebouw

Het gebouw Sjampetterke op de Tinelsite krijgt een nieuwe invulling als kantoorruimte. De eigenaars van restaurant Tinèlle en BarBib in Het Predikheren worden de nieuwe huurders. 

Ken en Jenny Verschueren, de nieuwe huurders, zullen het gebouw gebruiken voor administratie, klantencontacten en personeelsadministratie. 

Het Sjampetterke is een voormalig rijkswachtgebouw. Het werd recent vernieuwd en kan als kantoor gebruikt worden. 2 ondergrondse parkeerplaatsen en een ondergrondse berging zijn ook bij de huur inbegrepen. De overeenkomst start 1 april 2022. Het contract geldt voor maximaal 9 jaar.

Naast kantoorruimte is dit ook een in- en uitgang voor voetgangers voor de ondergrondse Tinelparking.

Op mechelen.be/tinel lees je alles over de volledige tinelsite.

Vlaanderen investeert 2 miljoen in Predikherenkerk (januari 2022)

Vlaanderen investeert twee miljoen in de transformatie van de Predikherenkerk tot een culturele hub.

De site van Het Predikheren bestaat uit een klooster en een kerk. Het klooster werd al succesvol gerenoveerd. Het herbergt de stedelijke bibliotheek en biedt cultuur aan met een grote en kleine ‘c’. Nu wordt ook de predikherenkerk grondig gerenoveerd. In een volgende fase zal de kerk omgevormd worden tot een culturele hub.

 


 

Restauratiewerken aan de Predikherenkerk (december 2020)

In september 2019 opende Het Predikheren na jarenlange restauratiewerken met een verbluffend resultaat. In het najaar starten de restauratiewerken aan de naastgelegen kerk.

 Restauratie kerk PredikherenDe restauratie en herbestemming van het 17de eeuwse Predikherenklooster kadert binnen de Meerjarige Subsidiëringsovereenkomst die de stad Mechelen in 2014 sloot met de Vlaamse Overheid. Deze overeenkomst bepaalde dat zowel het klooster als de naastgelegen kerk in fasen zou worden aangepakt.

In de periode 2015-2019 werden de werken aan het kloostergedeelte uitgevoerd. De firma Renotec voerde de restauratiewerken van het exterieur en het interieur uit. De firma Monument-Vandekerckhove nam de invulling van het gebouw tot stedelijke bibliotheek en culturele hotspot op zich.

Deelfase 1: binnen en buitenrestauratie 

Nu volgt op korte termijn de restauratie en herbestemming van de kerk. In een eerste deelfase zijn de restauratiewerken aan de beurt. De werken bestaan uit buitenrestauratie, stabiliteit en delen binnen-interieur (gericht op instandhouding).    

restauratie Predikherenkerk

Door de huidige toestand van de kerk is de opstart van de restauratiewerken aan zowel het exterieur als het interieur zeer dringend. De degraderende toestand van het exterieur, zowel aan daken als aan gevels, zorgt voor stabiliteits- en waterinfiltratieproblemen. Hierdoor ondervindt ook het interieur bijkomende schade. Om al deze problemen op korte termijn aan te pakken zullen de restauratiewerken zo snel mogelijk van start laten gaan.

De ontwerpers THV Predikheren (Korteknie Stuhlmacher architecten, Callebaut architecten en Bureau Bouwtechniek) hebben het deeldossier ‘Predikherenklooster fase D deel 1 – restauratie exterieur en interieur Predikherenkerk’ opgemaakt.

De aanbestedingsprocedure van dit dossier start binnenkort, zodat tegen het einde van de zomer een aannemer kan worden aangesteld voor de werken. 

Deelfase 2: binnen-interieur, inrichting en archeologie

Het tweede deeldossier voor de inrichting van de kerk zal aansluitend worden opgemaakt, zodat binnen afzienbare tijd ook de Predikherenkerk in gebruik kan worden genomen als onderdeel van Het Predikheren. Een flexibele invulling is mogelijk, waarbij pistes om tijdens bepaalde timeslots de zaal in concessie te geven aan partners, een mogelijkheid is. Het is belangrijk om hierbij een kader op te zetten en te bewaken dat deze unieke locatie en werking optimaal ingezet wordt.

De kerk van Het Predikheren biedt tal van mogelijkheden.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • een uitbreiding van de bibliotheekwerking, met een grote bergruimte, een automatisch inleverstation en extra sanitaire voorzieningen
 • een toonplek voor kunstenaars
 • een luwteplek voor Mechelaars die nood hebben aan wat verpozing
 • evenementen, congressen en meetings

De raming voor deze werken bedraagt ca. 3.700.0000 euro. De Vlaamse Overheid heeft een premiebedrag van ca. 2.950.000 euro toegekend voor de werken in het kader van de Meerjarige Subsidiëringsovereenkomst ‘Restauratie en herbestemming van het Predikherenklooster te Mechelen’.


 

 

Stand van zaken (november 2020)

Enkele jaren geleden zijn we samen met private partner THV Edgard Tinel gestart met de vernieuwing van de Tinelsite. Een ambitieus project waarbij dit stadsdeel zal uitgroeien tot een van de boeiendste locaties van de stad. Een plek waar wonen, groen en vrije tijd samengaan. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.

Wat is er klaar?

In 2018 opende de ondergrondse parking voor het publiek. De buurt kon dat jaar ook kennismaken met het eerste deel van het Tinelpark rond het Predikherenklooster. Vorig jaar werden de gebouwen aan de Tinellaan (Poirot, Adjudant en Maigret) afgewerkt en namen de eerste bewoners er hun intrek. Ook Het Predikheren opende in 2019 feestelijk de deuren en de nieuwe bib mocht sindsdien heel wat lof en prijzen ontvangen.

Wat staat er nog op de planning?

Woningen

Tegen december 2020 is de ruwbouw klaar van het gebouw Baskerville, naast Het Predikheren. Nadien volgt de binnenafwerking zodat in het voorjaar van 2021 de nieuwe appartementen volledig klaar zijn.

Tegelijkertijd vorderen de werken aan het gebouw Brigadier in de Kattenbleekstraat en het gebouw Holmes met patiowoningen aan het Gendarmenhof. Momenteel gebeuren daar de nodige riolerings- en nutswerken. Daardoor kan je tijdelijk maar via één deur in en uit het parkinggebouw Sjampetter.

Het Predikheren

De volgende fase voor Het Predikheren is het kerkgedeelte. De invulling sluit aan op de huidige werking van Het Predikheren. In december 2020 start de buitenrestauratie.

 • Er komt een torenkraan van 6m x 6m en een werfinrit tussen de kerk en Jodenstraat 64.
 • Aan de kant van de werfzone wordt het voetpad ingenomen. Voetgangers moeten oversteken.
 • In de Jodenstraat wordt aan beide kanten tussen huisnummers 55 en 67 de parkeerstrook ingenomen. Die strook wordt gebruikt voor het plaatsen van containers, als laad- en loszone en als parkeerruimte voor de werfcamionettes. Je kan er niet parkeren tussen 7u en 18u.
 • 1/12/2020 tot 4/12/2020: montage kraan + werfinrichting
 • 7/12/2020 tot 06/2022: steigers rond de kerk
 • 1/12/2020 tot 07/2022: volledige werfinrichting blijft heel de periode staan

Na de buitenrestauratie is vanaf midden 2022 de binnenkant aan de beurt. Als alles vlot verloopt, is de kerk in de loop van 2024 helemaal klaar.

Openbaar domein

Zodra de woningen klaar zijn, start gefaseerd de verdere aanleg van het openbaar domein. We starten aan het gebouw Baskerville en werken verder in de richting van het Gendarmenhof en de Van Busleydenstraat. Ook de Kattenbleekstraat en de Van Busleydenstraat worden heraangelegd. Tenslotte zullen ook nog aanpassingen gebeuren aan de Tinellaan tussen de in- en uitrit van de parking en aan het kruispunt met de Frederik de Merodestraat.

Tinelsite november 2020


 

 

Opening Tinèlle en Barbib (september 2019)

Twee nieuwe horecazaken in Mechelen verwelkomen hun eerste gasten: Tinèlle en Barbib, uitgebaat door topchef Ken Verschueren en zijn vrouw Jenny Callens en dat in de prachtige historische setting van Het Predikheren. 

Een voormalig predikherenklooster en militair hospitaal uit de zeventiende eeuw werd omgetoverd tot Het Predikheren, dé culturele hotspot van Mechelen. In de linkervleugel, waar ooit de monniken op doorreis van hun nachtrust genoten, etaleren Ken Verschueren en Jenny Callens voortaan hun liefde voor het vak. In Tinèlle eet je à la carte en kun je proeven van de Frans-Belgische keuken. Hier ga je voor meer dan een smaakvol bord, je proeft er ook een stukje geschiedenis in.

Extra dimensie

Met de opening van restaurant Tinèlle heeft Mechelen opnieuw een culinair toprestaurant. Bovendien kiest het team van chef Ken Verschueren voor een herkenbare, maar verrassende foodbeleving, volledig in lijn dus met alles waar Mechelen vandaag voor staat. 

Zo zet Mechelen zich jaar na jaar meer en meer op de kaart als culinaire topbestemming. Tinèlle belooft een ervaring te worden voor zowel fijnproevers, gelegenheidsrestaurantbezoekers, als voor bedrijven. Het mooie aan dit verhaal is dat er naast deze klassezaak ook een heel toegankelijke foodbar komt voor een snelle, simpele hap. Bibliotheekbezoekers zullen maar al te graag blijven plakken in Het Predikheren.

Dit is culinair genieten in een historische gebouw dat ondertussen zijn architecturale verhaal vertelt. Het beleid van de stad is erop gericht om monumenten een nieuwe bestemming te geven, maar hun historie en eigenheid te behouden.

Publiek

Tinèlle is van maandag tot en met vrijdag ’s middags en ’s avonds geopend voor iedereen die gastronomisch wil tafelen. Tinèlle is een à-la-carte-restaurant, maar serveert ’s middags ook wel een driegangenlunch. Voor zakenlui kan de lunch snel vooruit gaan. Zo kunnen zij op een uur tijd lekker en uitgebreid gegeten hebben. Zaterdag en zondag is Tinèlle geopend voor privéfeesten, trouwfeesten en andere concepten. De ondergrondse parking Tinel, aan de rand van de stad, is op wandelafstand van het restaurant.

Barbib

De foodbar Barbib in de pandgang van Het Predikheren is zeer toegankelijk voor een breed publiek. Ideaal voor bezoekers van de bibliotheek of de kazerne Dossin, maar vooral alle Mechelaars die houden van simpel, lekker eten. Je kan er komen ontbijten, gewoon een koffie of een biertje komen drinken, of genieten van een lekkere kleine gerechten.

Barbib is geopend tijdens de openingsuren van de bibliotheek, met uitzondering van het weekend. 


 

 

Openingsweekend Het Predikheren (augustus 2019)

Op zaterdag 31 augustus 2019 trekt De Parade door Mechelen. Een parade voor, door en met de Mechelaars. Honderden vrijwilligers verhuizen dan de laatste boeken symbolisch van de oude bibliotheek in de Moensstraat naar Het Predikheren. Een legendarisch moment. De hoofdfocus ligt op de overgang van de bibliotheek in de Moensstraat naar Het Predikheren, maar ook de verhuizing van de talentenfabriek in Artenova naar de oude bibliotheek krijgt de nodige aandacht. Daar vertrekt de stoet. Vervolgens gaat het langs H30 naar de Moensstraat om vervolgens via de Zoutwerf, Vismarkt, Begijnenstraat, Grote Markt, Merodestraat en Sint-Jansstraat in de Stassartstraat te eindigen.

Bart van Gyseghem, theatermaker uit Mechelen, neemt de artistieke coördinatie voor zijn rekening.

Meer dan 800 Mechelaars en regiogenoten die de bibliotheek een warm hart toedragen, schreven zich in om als boekendrager mee te stappen in De Parade. Samen houden ze één grote performance waarin iedereen een eigen rol/taak heeft. Elke deelnemer verhuist minstens één boek, waaruit luidop voorgelezen wordt. Daardoor ontstaat er een gezoem van woorden in de stad en zal iedereen weten dat Het Predikheren opent. Kinderen delen letterkoekjes uit aan het publiek.

Langs het parcours komen de wandelaars Mechels talent tegen dat de optocht van een creatief randje voorziet. Zo pikt men onder andere ‘The Life of Mechelen’ mee van ARSENAAL/LAZARUS, en ziet men Sjarabang, Het Luisterend Oog, Dichtatuur en H30-jongeren aan het werk. Het geheel wordt vrolijk opgeluisterd door straatdrumband Fatiboombastic en majorettenkorps Va et Vient die voor de gelegenheid Van Ostaijens ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ bewerkten.

Aan de kop van De Parade wordt op een theatraal hedendaags schrijn Het PREDIKHERENboek de stad door gedragen. Het PREDIKHERENboek, in A3-formaat, weegt zo’n 10 kilogram, is met de hand ingebonden en telt 500 grote, witte pagina’s. Het boek staat symbool voor het nieuw begin van Het Predikheren. Op de lege pagina’s kan Het Predikheren opnieuw geschiedenis schrijven. De cover van het boek is geïnspireerd op de kleuren van de muren die zijn blootgelegd in het onthaal van Het Predikheren.

Iets voor 7 uur ‘s avonds wordt Het Predikheren hoog boven in de lucht op een spectaculaire manier geopend. Zaterdagavond is er tot 23 uur het Groot Feest in en rond Het Predikheren, met heel wat op het programma. Zo is er onder meer theater van Mechels theatergezelschap Lucky Leo, dat aan de slag gaat met teksten uit zowel de fictie als non-fictie-collectie van de bibliotheek en dat vanuit een grote verhuisdoos. Het wordt een werk van improvisatie, van experiment en in dialoog met zijn glurende publiek.

Zondag 1 september openen de kinderburgemeesters van Mechelen Het Predikheren opnieuw. De focus ligt die dag op families en kinderen, maar ook voor volwassenen is er heel wat te beleven. De toegang is gratis en reserveren of inschrijven is niet nodig.

Naast tal van voorleessessies zijn er ook workshops, theatervoorstellingen en muziek. Beeldsmederij de Maan geeft een workshop schaduwtheater en kleituintjes maken in kader van de voorstelling ‘De tuin van de walvis’. Je kan op de koffie bij enkele bekende Mechelaars die met plezier een stukje taart afsnijden en voorlezen uit hun lievelingsteksten. Onder meer Elvis Peeters zal van de partij zijn.


 

 

Opening parkgedeelte rond Het Predikheren (september 2018)

Tussen de Van Busleydenstraat en de Goswin de Stassartstraat komt het Tinelpark en het eerste deel van dat Tinelpark is klaar. Het park biedt verschillende rustplekken. Met onder meer de langste zitbank van Mechelen, waarvan het eerste deel nu al af is. De waterpartij naast het klooster is een knipoog naar ons vlietenplan dat parallel met het parkenplan ook blijft lopen. In de volgende fase worden ook nog twee kleine spellandschappen aangelegd.

Het Tinelpark moet de noordelijke tegenhanger van de Kruidtuin worden. De klemtoon ligt op de open ruimte, terwijl de doorgaande fiets- en voetgangersroutes de lengte van het park benadrukken. Het park is de klok rond open en bereikbaar via verschillende invalswegen. In noord-zuidrichting leiden de Goswin de Stassartstraat, de Kattenbleekstraat en de Van Busleydenstraat ernaar. In oost-westrichting kom je vanuit de Nokerstraat in het park terecht. 


 

Parking Tinel open voor publiek (juni 2018)

Voorlopig wordt enkel het publieke gedeelte van de parking Tinel op niveau -1 opengesteld. De rest volgt later dit jaar. De parking is het eerste deelproject van de Tinelsite dat wordt gerealiseerd.

124 publieke parkeerplaatsen zijn nu alvast in exploitatie. Daarnaast komt er voor iedere woning op de site ook een ondergrondse parkeerplaats. Op niveau -2 worden 78 parkeerplaatsen voorzien die buurtbewoners kunnen aankopen. De overige parkeerplaatsen zijn voor de politie. De in- en uitrit bevinden zich in de Tinellaan.

De Tinellaan wordt in augustus aangepast zodat ook de wagens die van Nekkerspoel komen vlot de parking kunnen inrijden. Wagens die richting E19 willen rijden, kunnen ook vlot doorsteken en op een veilige manier invoegen in het verkeer.

Voor voetgangers zijn er twee in- en uitgangen. Enerzijds is er Sjampetterke midden op de site. Voorlopig is dit gebouw enkel te bereiken via de Kattenbleekstraat. In de toekomst kan je via het park naar alle richtingen. Anderzijds kan je de parking ook binnengaan en verlaten via de Van Busleydenstraat.

Gebruikers van de parking kunnen kiezen voor een parkeerticket of een abonnement.

Tarief kortparkeerders

1,6 euro/u van het 1e tot het 4e uur 1 euro/u vanaf het 5e uur Maximum dagtarief (24u): 10 euro Nachttarief tussen 19u en 9u: maximum 3 euro

Abonnementsformules

7d7 24/24: 107 euro per maand7d7 24/24 bewoners: 65 euro per maand5d7 7/19: 75 euro per maand

Alle info over parkeren in Mechelen vind je via www.mechelen.be/parkeren

Alle info over parking Tinel 


 

Open wervendag (mei 2018)

Op zondag 6 mei werd de Tinelsite opengesteld in kader van de Open Wervendag. Hierbij konden bezoekers de ondergrondse parking bezoeken die in de afwerkingsfase was, alsook de andere gebouwen.

Parking


 

Bekendmaking naamgeving binnengebied (maart 2018)

Infostand ontwikkelaarBuurtbewoners en toekomstige bewoners kregen in het najaar van 2017 de mogelijkheid om de naam van het nieuwe binnengebied te kiezen tijdens een bevraging. De keuze kon gemaakt worden tussen twee namen die verwezen naar deze plek: Gendarmenhof en Kattenraam. Zo’n 60% van de stemmen ging naar Gendarmenhof. Deze naam werd voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 november 2017, waarna er een openbaar onderzoek werd gestart en definitief werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 februari 2018. In aanwezigheid van buurtbewoners en toekomstige bewoners werd de naam onthuld op zaterdag 24 maart 2018 tijdens een evenement op de site.

Deze naam verwijst naar de Gendarmerie/Rijkswacht (en later de Politie) die hier van 1912 tot 2016 hun stek had. De bestaande gebouwen die woningen worden en rond dit park liggen, krijgen ook namen die verwijzen naar politiegraden nl. Adjudant, Brigadier en Sjampetter.

Infopanelen


 

Vergunningsaanvraag voor fase 2 goedgekeurd (februari 2018)

De vergunningsaanvraag voor de 2de fase werd op vrijdag 9 februari 2018 goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In een vorige fase werd reeds een vergunning verleend voor de realisatie van 38 woongelegenheden en een hieraan gerelateerde ondergrondse parking. Het reeds vergunde bouwproject omvat de gebouwen Maigret (14 woongelegenheden), Poirot (16 woongelegenheden) en Adjudant (8 eengezinswoningen). De werken aan de parking (die bestaat uit een rotatie- en private parking) zijn volop aan de gang, terwijl er al zo’n 70% verkocht is van de gebouwen Adjudant, Maigret en Poirot.

Fase 2 betreft drie appartementsgebouwen: Holmes, Brigadier en Baskerville. De fase die momenteel wordt aangevraagd omvat:

 • de bouw van vijf grondgebonden eengezinswoningen en een kinderdagverblijf (Holmes)
 • de verbouwing van een voormalig kazernegebouw dat wordt (her)bestemd en gerenoveerd naar een meergezinswoning met 12 appartementen (Brigadier) en een bijgebouw voor fietsenstalling
 • het bouwen van een meergezinswoning met 19 appartementen (Baskerville) 

Intussen is aannemer Vanhoeyveld gestart met fase 1 van het Tinelpark. Het eerste deel van het park ter hoogte van het Predikherenklooster zal klaar zijn tegen het bouwverlof van 2018. Daarna is de nieuwbouw van Baskerville aan de beurt. Het historische bijgebouw Brigadier en de reeks nieuwe huizen met de naam Holmes sluiten de realisatie van de Tinelsite af.


 

Opensleufdag op de Tinelsite (april 2017)

Stad Mechelen organiseerde op zondag 23 april een Opensleufdag op de Tinelsite.

Belangstellenden konden zich hiervoor inschrijven. Ze kregen eerst een toelichting over de archeologische opgravingen op de Tinelsite. Er werden ook enkele vondsten getoond, zoals oude kruiken en een oude munt uit de 15e eeuw. Vervolgens kregen de bezoekers een toelichting over de bouw van de ondergrondse parking.

Aan de muren van het Brigadiergebouw in de Kattenbleekstraat hingen infopanelen over de ontwikkeling van de site, de toekomstige bibliotheek in het Predikherenklooster, de aanleg van het park, de bouw van de woningen en de verkoop parkeerplaatsen voor buurtbewoners.

Geïnteresseerde kopers konden die dag ook terecht op het verkoopsevent van de ontwikkelaar.

Opensleufdag Tinelsite


 

Infodag op de Tinelsite (november 2016)

Op zondag 6 november 2016 organiseerde de Stad Mechelen samen met de private partner een infodag op de Tinelsite.

Infopanelen garageGeïnteresseerden konden deelnemen aan een begeleide wandeling op de site. Tijdens die wandeling werd er halt gehouden bij de verschillende deelprojecten en uitleg gegeven over het Predikherenklooster, het Tinelpark, de archeologische opgravingen, de woningen en de ondergrondse parking. Aansluitend werd er een presentatie gegeven over de nieuwe bibliotheek die op de site zal komen. Dit bleek een groot succes te zijn: op 4 uur tijd werden maar liefst een 300-tal wandelaars ontvangen.

In de garage van het voormalige politiegebouw – waar enkele weken voordien nog “zwaantjes” geparkeerd stonden – werden er infopanelen geplaatst. De ontwikkeling van de volledige site, de verkoop van parkeerplaatsen voor buurtbewoners, de toekomstige bibliotheek, het archeologisch onderzoek en de verkoop van woningen werden toegelicht. In dezelfde ruimte vond er ook een mini-expo plaats, waar de archeologische opgravingen werden tentoongesteld. 

De aanwezigen konden hun bezoek afronden met een drankje in de voormalige politiebar en een brochure naar huis meenemen met alle info. 

Inleidend woord schepen Geypen


 

Historische grafstenen gevonden onder vloer Predikherenklooster (januari 2016)

Werken gang PredikherenkloosterTijdens restauratiewerken in het Predikherenklooster kwamen grafstenen uit de 17de en 18de eeuw aan het licht. De grafstenen werden gevonden onder de vloer van de oostelijke pandgang en behoren toe aan de oorspronkelijke bewoners van het klooster, de dominicanen en de dominicanenzusters. Het imposante Predikherenklooster op de Tinelsite heeft een belangrijke architecturale- en erfgoedwaarde en werd in 1980 als monument beschermd.

Initieel was de restauratie van het 17de-eeuwse klooster in het noorden van Mechelen opgedeeld in vier fases: fase A - dakwerken, fase B - gevelrestauratie, fase C - technieken, binnenrestauratie en afwerking en tot slot fase D - restauratiewerken aan de daken, gevels en het interieur van de kerk. Om organisatorische reden en om het klooster van verder verval te behoeden, besliste de stad met goedkeuring van het agentschap Onroerend Erfgoed om fases A en B samen uit te voeren. In deze fase werd ook een beperkt archeologisch onderzoek voorzien.

Het klooster wordt sinds september 2015 gerestaureerd, met de bedoeling om hier in 2018 de toekomstige bibliotheek in te richten.

Overzicht grafstenen
© Foto's: Jan Smets


 

Archeologische opgravingen op de Tinelsite (september 2015)

Romeinse munt keizer Claudius (naam, titel en beeltenis)Eind augustus is de eerste fase van het archeologisch onderzoek op de Tinelsite aangevat op de plaats waar de toekomstige ondergrondse parking zal worden gebouwd. In het najaar vinden de opgravingen plaats op de onbebouwde zones. Voor de zomer van 2016 zullen de opgravingen op de nog bebouwde zones worden uitgevoerd.

De opgravingen bleven in september niet gespaard van wateroverlast. Maar er was ook goed nieuws: zo werd een Romeinse munt van keizer Claudius (41-54 na Christus) gevonden. Op de ene zijde prijkt zijn naam, titel en beeltenis. Op de andere zijde staat het altaar van Rome. De munt dateert van het midden van de eerste eeuw na Christus.

De munt is zeer goed bewaard en wijst op Romeinse aanwezigheid in Mechelen. Ook tijdens andere opgravingen in het Mechelse werden dergelijke Romeinse munten al teruggevonden. 

Meer info


 

Infowandeling op de Tinelsite (juni 2013)

Op zaterdag 1 juni 2013 organiseerde de Stad Mechelen samen met ontwerpbureau Omgeving een infowandeling op de Tinelsite. Tijdens de wandeling werden de plannen voor het openbaar domein toegelicht, maar werd ook de stand van zaken gemeld over de publiek-private ontwikkeling op de site en over de bibliotheek die naar het Predikherenklooster verhuist.

Vele buurtbewoners waren die voormiddag nieuwsgierig naar het ontwerp voor het toekomstig park op de Tinelsite. Diezelfde ochtend waren ook de verschillende focusgroepen uitgenodigd. Zij hadden immers tijdens een inspraakmoment over het Tinelpark in oktober 2012 vele positieve ideeën en voorstellen geformuleerd. Ontwerpbureau Omgeving ging met al die ideeën en aanbevelingen aan de slag en tekende de plannen voor het park uit, waarbij het ook rekening hield met de randvoorwaarden van de brandweer, erfgoed,…

De gewenste ontwikkeling van de publieke ruimte vertrekt in dat plan vanuit de eigen identiteit van de plek. Een belangrijk uitgangspunt is dat de inrichting van de Tinelsite beleefd wordt als park. Dit betekent dat de hoeveelheid verharding zo veel mogelijk beperkt blijft en grote groene ruimtes ontstaan die een sereen kader voor de imposante gebouwen vormen. In de openbare ruimte varieert de sfeer en het gebruik van de ceremoniële ruimte voor Kazerne Dossin, naar een open publieke parkruimte tussen museum en bibliotheek tot een groene ruimte met spelgelegenheden en functies voor de buurt.

Kaderplan openbaar domein Tinelsite

Het ontwerp gaat voor een maximaal groen park en is afgestemd op Kazerne Dossin, de bibliotheek in het Predikherenklooster (ingangen, bibliotheekcafé met terras, laden en lossen,…), de heraanleg van de Goswin de Stassartstraat, de bouw van de ondergrondse parking, de 80 nieuwe woningen op de site, enz. De assen van de vroegere kloostertuin worden bewaard. Voor fietsers die een bezoek brengen aan het museum of aan de bibliotheek wordt een lange fietsenstalling voorzien ter hoogte van de voormalige kloostermuur in de Goswin de Stassartstraat. Achter het museum komen grastredes en langs de historische stadsmuur een lange zitbank in de zon. Richting Kattenbleekstraat komen spelprikkels en een voetbalkooi. Ook een waterpartij is geïntegreerd in het ontwerp.

De timing voor de realisatie van het park wordt afgestemd op de realisatie van de overige gebouwen op de Tinelsite (bibliotheek in Predikherenklooster, ondergrondse parking, nieuwe woningen).

Na de infowandeling kon er in het jeugdhuis ROJM een bevragingsformulier ingevuld worden over het voorgestelde ontwerp en kon er worden nagepraat bij een drankje.


 

Inspraakvergadering verrijkt plannen Predikherenklooster (september 2011)

In 2018 wordt de stadsbibliotheek in het Predikherenklooster op de Tinelsite onderbracht. Daarom organiseerde de stad eind september in de Lessius Hogeschool een brainstorm met 12 focusgroepen over dit nieuwe project.

Zo kwam de stad te weten wat de bewoners van Mechelen willen en kan ze helpen hun wensen waar te maken. De stad vindt het immers belangrijk dat de ontwerpers van de toekomstige bibliotheek hier rekening mee houden.

De 12 focusgroepen werden voornamelijk samengesteld uit adviesraden, waarvan de voorzitters op hun beurt een oproep deden aan hun achterban om deel te nemen aan de brainstorm. Gemiddeld zetelden in de focusgroepen een 5-tal personen. Opvallend was de diversiteit onder de deelnemende respondenten. De stadsorganisatie (Marketing & Communicatie, Bibliotheek, Wijken & Dorpen, Stadsontwikkeling, Cultuurontwikkeling) meent dat het leeuwendeel van de Mechelse bevolking in een focusgroep representatief was. Volgende groepen waren vertegenwoordigd: senioren, Cultuurraad en Bibliotheekadviesraad, personen met een handicap, basis- en secundair onderwijs, niet-leerplichtonderwijs, Kinderraad, Jeugdraad en cultuur-divers Mechelen, bewonersbegeleidingsgroep Tinelsite, bibliotheekgebruikers, Wijk-en Dorpsraden.

De deelnemers werden eerst samen ontvangen en verwelkomd door schepen van Cultuur Frank Nobels. Daarna werd het project van het Predikherenklooster toegelicht en werd vertelt hoe het past in de ontwikkeling van de Tinelsite. Vervolgens begaf iedere focusgroep zich naar een afzonderlijke ruimte om in beraad te gaan. Een eerste opdracht bestond uit het kiezen van een reeks foto's die volgens de deelnemers de sfeer van hun toekomstige bibliotheek weergaf. Ze verzamelden ook vijf trefwoorden en tenslotte mochten de deelnemers suggesties en ideeën aanbrengen op een groot bord. Iedere focusgroep had een voorzitter die achteraf telkens een woordje uitleg gaf bij de gekozen woorden en beelden. Zo werden stellingen verdedigd en keuzes kracht bijgezet.

Alle input van de focusgroepen werd samengevoegd in een verslag. De resultaten werden met elkaar gestaafd en de gemeenschappelijke elementen werden eruit gefilterd. In grote lijnen bevat het verslag volgende bevindingen:

De meeste focusgroepen waren het erover eens dat de nieuwe bibliotheek een ontmoetingsplaats moet zijn waar het fijn vertoeven is. Ze moet multifunctioneel zijn waar verschillende taken met elkaar versmelten. 'Open karakter' was een trefwoord dat vaak terugkwam. Iedereen moet er op zijn gemak buiten kunnen lopen en ook via het park de bibliotheek betreden. Ook 'laagdrempeligheid', dit zowel fysiek (openbaar vervoer, auto's en fietsenstallen,...) als wat betreft uitstraling naar doelgroepen, was een belangrijke onderwerp. De focusgroepen willen ook rekening houden met personen met een handicap. Het personeel moet aanspreekbaar en klantgericht zijn, actief contact maken met een zoekende of aarzelende klant. De term 'diversiteit' kwam herhaaldelijk terug in al zijn vormen. Zowel wat het aanbod (verschillende media, verschillende genres,...) als wat betreft doelgroepen, als het personeel. De respondenten hechten ook belang aan een rustige werkplek waar ze zich kunnen verdiepen in lectuur. De prijs van alle bibliotheekdiensten moet goedkoop of betaalbaar zijn. De nieuwe bib moet ook kindvriendelijk zijn. De deelnemers reageerden enthousiast op een leuke inkleding en uitstraling naar de straat toe. Veiligheid vormt een belangrijk punt bij de focusgroepen. Bezoekers moeten hun laptops, smartphones e.d. kunnen opbergen in lockers. Ook moet men over de leefbaarheid van de buurt waken. Parkeer- en geluidsoverlast moeten worden vermeden. De nieuwe bibliotheek zou een nauwe samenwerking met de scholen moeten beogen. Daarbij wordt best gebruik gemaakt van nieuwe media.

De geselecteerde kandidaat-ontwerpers krijgen van elke focusgroep het verslag, alsook een samenvattend verslag met de voornaamste gemeenschappelijke elementen. Deze informatie kunnen zij gebruiken bij de opmaak van hun voorontwerp. Onder meer op basis van dat voorontwerp zal een professionele jury het ontwerpteam kiezen dat de opdracht krijgt toegewezen.