Gepubliceerd op:
9
januari
2020

Er is een privéfirma actief die mensen opbelt en zegt dat ze in naam van de Stad Mechelen moet onderzoeken of hun dak geïsoleerd is. Ze dreigen zelfs met fikse boetes. Stad Mechelen distantieert zich van deze praktijken.

Er is momenteel een privéfirma actief die mensen opbelt en zegt dat ze in naam van de Stad Mechelen moeten onderzoeken of hun dak geïsoleerd is. Na een eerste telefoontje bellen de oplichters een tweede keer en dreigen ze met boetes tussen de 400 en 800 euro. Stad Mechelen distantieert zich van deze praktijken. 

Het klopt dat alle daken van woningen en huurwoningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Eigenaars die die minimumnorm niet halen krijgen geen boete, maar strafpunten. Die worden toegekend door een woningcontroleur bij een woningonderzoek. Vervolgens kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester, waarna de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken. Klik hier voor meer info over de Vlaamse dakisolatienorm.

Maar een privéfirma grijpt deze regelgeving nu aan om Mechelaars bang te maken en geld af te troggelen. In een eerste telefoontje zeggen de oplichters dat ze namens de Stad Mechelen moeten onderzoeken of hun woning voldoet aan de norm voor dakisolatie. Bij een volgend telefoontje willen de bellers een factuur zien en beweren ze dat er anders een boete wordt opgelegd tussen de 400 en 800 euro.

Hiervoor wil het stadsbestuur de Mechelaars nu waarschuwen. Wij bellen burgers niet gewoon op, laat staan met bijhorend dreigement. We maken Mechelaars wel bewust van de noodzaak van dakisolatie, bijvoorbeeld op evenementen, in de Renovatiemobiel, via flyers of op de online stadskanalen. Inwoners kunnen dan op hun beurt contact opnemen met onze dienstverlening om hun eigen situatie te bespreken. Bij een huisbezoek kunnen personeelsleden van Stad Mechelen zich altijd legitimeren.

Gedupeerden kunnen contact opnemen met de lokale politie of melding doen via het fraudemeldpunt van de federale overheid. Wie vragen heeft rond het isoleren van zijn of haar dak of woning of andere energievragen heeft is elke donderdagnamiddag tussen 13.30 en 16 uur welkom op het Energieloket van Energiepunt Mechelen. Je kan gewoon binnenwandelen, een afspraak maken is niet nodig. Je kunt je vragen ook mailen naar energiepunt@mechelen.be.