De wijk Otterbeek is tussen 1957 en 1964 aangelegd als een tuinwijk. Tuinwijken waren groene wijken met veel gemeenschappelijke openbare ruimtes.

In 2021 zal het openbare domein in Otterbeek heraangelegd worden. Het ontwerp bouwt verder op het idee van een tuinwijk. Het zal een groene wijk zijn met variatie aan publieke ruimten: verharde pleinen en straten en niet verharde groene gemeenschappelijke tuinen en parken, plekken voor kin­deren, tieners, jongeren en ouderen.

Plan 

Bekijk het plan van de wegenis.
Dit plan geeft weer hoe het eindresultaat van het openbaar domein er zal uitzien. 
Het is ook mogelijk dat dit plan, door onvoorziene omstandigheden, gaandeweg wordt aangepast.

Bouwstenen

 • Karrekietstraat-Mezenstraat wordt de hoofdas in de wijk. Door de Tivolilaan te vergroenen krijgt die op zijn beurt een ander karakter. Daarnaast zal de wijk vooral bestaan uit smallere wegen voor lokaal verkeer. Het grootste deel van de wijk wordt woonerf waar 20 km/u geldt. Alle woningen blijven makkelijk bereikbaar met de wagen.
 • Een centrale ontmoetingsplek als hart voor de wijk. Het deel Tivolilaan tegen het park aan, wordt een plein. Het plein zal tot tegen de school lopen. 
 • De zeer waardevolle bomen aan de Antwerpsesteenweg en de R6 maken in het nieuwe ontwerp helemaal deel uit van de groene buffers tussen de wijk en deze wegen. Er werden geluidsschermen tussen de wijk en de Antwerpsesteenweg en de R6 voorzien.
 • Een park tussen de Otterbeek- en Tivoliwijk. Aan de noordzijde van de wijk stroomt een zijstroom van de Otterbeek. Daar zal de focus liggen op de natuur, met ruimte voor bomen en struiken, een buffervijver, enzovoort. Aan de zijde van het nieuwe plein zorgen we voor gemaaid gras, speeltuigen, banken, een voetbalveldje, enzovoort.

Woningen

Woonpunt Mechelen renoveerde afgelopen jaren 204 appartementen en woningen. Rond de zomer van 2021 start Woonpunt met de bouw van 63 nieuwe woningen en appartementen.

 1. Project Wielewaalstraat
  De oorspronkelijke verouderde gaanderijwoningen zijn al afgebroken. In het voorjaar van 2021 wil Woonpunt starten met de bouw van 39 appartementen (1 en 2 slaapkamers) en 15 woningen (3 slaapkamers).  Als alles goed gaat, zijn de werken klaar in het voorjaar van 2023. Het ontwerpteam is WAW Architects.
 2. Project Mezenstraat
  In de Mezenstraat komen achter de bestaande woningen nog 9 bijkomende nieuwbouwwoningen: 4 woningen met 2 slaapkamers, 4 woningen met 3 slaapkamers en 1 woning met 5 slaapkamers.
  Woonpunt hoopt in het najaar van 2021 te starten met de bouw om ze in het najaar van 2023 te kunnen beëindigen. Het ontwerpteam is Mouton architecten.

Meer informatie over de woningbouw? Contacteer Woonpunt Mechelen.

Heraanleg openbaar domein