Het Gebied Zuid

Gebied Zuid

Het gebied Zuid bestaat uit 3 wijken (wijk Arsenaal, wijk Mechelen-Zuid en wijk Tervuursesteenweg).        

Wijk Arsenaal

De wijk Arsenaal is omringd door wijk centrum, wijk Nekkerspoel, wijk Tervuursesteenweg en dorp Muizen. 
Ze ligt tussen de Vierendeelbrug uit 1933-35 over de Leuvensesteenweg tot aan de spoorweg tegen Muizen.

Ze telt 15 straten. De N26 Leuvensesteenweg loopt dwars door de wijk met aan de ene zijde de dichtsbevolkte buurt dat aan de Dijle grenst met de volgende straten: De Hamerstraat, waar het wijkhuis gelegen is en de buurtparking die recent werd aangelegd. Hij biedt plaats aan ongeveer 30 wagens. Achter het wijkhuis kunnen kinderen uit de buurt zich uitleven op het nieuw heraangelegd speeltuin met sportterein. Verder hebben we de Aambeeldstraat, Draaibankstraat, Locomotiefstraat, Smisstraat, Tenderstraat en Wagonstraat. Aan de andere zijde van de Leuvensesteenweg bevinden zich de Bautersemstraat, Dellingstraat, Hanswijkdries met basketbalterrein en een klein speeltuin, Hanswijkvaart, Mollestraat, Motstraat en Zeutestraat.

De woonbuurt werd ontwikkeld als een urbanisatieproject voor de arbeiders van de centrale werkplaats, de straten hebben nog hun typische uitzicht van de jaren 1880, met enkele originele arbeiderswoningen.

De wijkzaal Arsenaal gelegen in de Hamerstraat 21-25 kan je huren voor privé- feestjes,verenigingen, bewonersinitiatieven,buurtfeesten, enz.

Wijk Mechelen- Zuid

Mechelen Zuid is een van de twaalf wijken en dorpen van Mechelen. Een wijk vol leven en vol afwisseling. Jeugdbewegingen, parochieploeg, buurtcomités, verschillende verenigingen, levende scholen, ...

De wijk strekt zich uit van de Leuvense vaart, tot aan Hombeek en van Battel tot Zemst. Een grote wijk die bestaat uit verschillende buurten. Soms worden de verschillende buurten in de wijk vernoemd naar hun parochie, soms naar de belangrijkste straat of opvallend punt. Ze hebben we Stuivenberg, Vrijbroekpark, Vennekant, Schonenberg, de watertoren, industrieterrein, Technopolis, Sint Jan Berchmans, Pius X, ... Zeer afwisselende buurten met elk hun eigenheid.

De wijkzaal voor Mechelen- Zuid is gelegen in de Dijkstraat 41 deze  kan je huren voor privé- feestjes,verenigingen, bewonersinitiatieven,buurtfeesten, enz.

Wijk Tervuursesteenweg

Wijk Tervuursesteenweg is een wijk die zich situeert tussen de Jubellaan, Geerdegemstraat, Vaart, Tervuursesteenweg en Colomalaan.
De wijk telt ongeveer een 7500 inwoners en is onderverdeeld in een aantal buurten, bv. buurt rond de colomakerk, buurt rond de zwemdok, buurt rond de Vrije Woonst, buurt rond de Gandhistraat.

Gebied Zuid heeft een gebiedsreisseur.

Zij vormt de brug tussen bewoners, stadsbestuur en stadsdiensten.

Heb je een vraag, idee of bekommernis over je buurt? Neem dan contact op met jouw gebiedsregisseur

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.