Gepubliceerd op:
25
mei
2021

Uit een recente bevraging bleek dat de Mechelaar meer fietsenstallingen wil in de binnenstad. Deze zomer start daarom een proefproject met ondergrondse fietsparkeerplekken onder de Grote Markt.

Een tijdje terug polsten Stad Mechelen en de Fietsersbond naar de Mechelaar zijn mening over fietsenstallingen in Mechelen. Maar liefst 1000 mensen tussen 22 en 70 jaar namen deel aan de online bevraging. 

Resultaten enquête

De helft (52%) van de deelnemers geeft aan minstens 1 keer per week met de fiets naar Mechelen-centrum te komen. Zij nemen vooral de fiets om boodschappen te doen, op café of restaurant te gaan of het cultuuraanbod in de stad te ontdekken. 

De stadsfiets blijkt het populairste. Maar ook de elektrische fiets en speedpedelec zijn aan een opmars bezig, gevolgd door de bakfiets en sportfiets.

De meeste deelnemers zijn tevreden over de huidige fietsenstallingen, maar de Mechelaar wil duidelijk (60%) meer fietsenstallingen, ook overdekte. Vooral in de buurt van de Grote Markt, de Bruul en IJzerenleen is hier nood aan. 46% van de bevraagden parkeert zijn of haar fiets graag zo dicht mogelijk bij de bestemming, ofwel vast aan straatmeubilair ofwel vast in een stalling. 

Proefproject onder de Grote Markt

We vroegen de Mechelaar ook wat hij zou vinden van een ondergrondse fietsenstalling onder de Grote Markt. 64% zou van deze fietsenstalling gebruik maken. Wel willen de deelnemers hier niet of max. 0,50 euro per uur voor betalen. 

Daarom werken we nu op korte termijn een proefproject uit. Tijdens de zomermaanden van 2021 komt er een gratis ondergrondse fietsenstalling in parking Grote Markt. Een drietal parkeerplaatsen maken plaats voor 32 fietsen. Als de fietsenstalling aanslaat, komen er mogelijk nog extra services bij. Dat kan bijvoorbeeld een fietshersteldienst zijn of oplaadpunt voor elektrische fietsen. 

Nieuwe fietsenstallingen

Tot slot kwam er ook een 'Actieplan fietsenstallingen'. Zo komen er 232 fietsbeugels bij over heel het Mechels grondgebied. Vanaf juni stellen we ook bestaande fietsplaatsen in het centrum open voor het publiek.

  • Tijdens de zaterdagmarkt kan je gebruik maken van de fietsenstallingen in het Huis van de Mechelaar (ingang Hallestraat - Zakstraat). Goed voor 20 overdekte plaatsen.
  • De ondergrondse parking van het Sociaal Huis is goed voor 160 stallingen met oplaadpunten en plaats voor bak- of cargofietsen.
  • Parking Kathedraal van Indigo biedt sinds kort een ondergrondse beveiligde fietsenstalling aan voor een 12-tal fietsen voor bewoners.

Op onderstaande kaart zie je een overzicht van de bestaande overdekte fietsenstallingen (blauwe bol) en de nieuwe (paarse bol.)