Gepubliceerd op:
7
januari
2019

In 1998 erkende UNESCO 13 Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. De reizende tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ doet verschillende steden aan en kan je gratis bezoeken in de Sint-Katelijnekerk van 4 tot 31 januari 2019.

Het project ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld onder de aandacht. De makers van de tentoonstelling bezochten 40 begijnhofsites, vooral in België. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen met o.a. tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360°-fotomateriaal.

De tentoonstelling kijkt niet alleen naar de bewogen geschiedenis maar focust ook op
de hedendaagse cultuur die de begijnhoven nog steeds relevant maakt. Het resultaat is een uniek stukje erfgoed.

Naast het algemene luik, komt ook het Mechelse verhaal uitgebreid aan bod. De geschiedenis van het Groot Begijnhof wordt verteld. Verbindende organisaties zoals de buurtwerking van het Groot-Begijnhof, Sjarabang, het Sociaal Profijtje en Etterjefke stellen zichzelf voor. Hedendaagse foto’s die genomen zijn door Mechelaars worden eveneens tentoongesteld.

Tentoonstelling 'Begijnhoven Eeuwenoud EigentijdsTentoonstelling 'Begijnhoven Eeuwenoud Eigentijds

De tentoonstelling kadert in het feestjaar rond 20 jaar erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed en is een samenwerking van de kerkfabriek Sint-Catharina, dienst Monumentenzorg van de stad Mechelen en Torens aan de Dijle vzw.

Waar

In de gerestaureerde Sint-Katelijnekerk, Sint-Katelijnestraat, 2800 Mechelen.

Wanneer

Van 4 tot 31 januari elke dag  van 13 tot 16u.