Het Hof van Cortenbach maakt deel uit van de Cortenbachsite (het stadsontwikkelingsproject). De geschiedenis en herbestemming staat ook op onze website. 

Restauratie

Schrijnend verval

Op 22 september 1982 werd het Hof van Cortenbach beschermd als monument. De sloopaanvraag van de Gebroeders Hertsens in 1984 werd dan ook geweigerd. Een jaar later zette de familie Hertsens haar ijzerwarenhandel stop en verkocht de gebouwen aan Gustaaf Min. De nieuwe eigenaar liet zowel de historische gebouwen als de magazijnen meer dan 30 jaar verkommeren. Dat leidde tot een schrijnend verval van het Hof van Cortenbach. Een absoluut dieptepunt werd bereikt eind 2010 met de instorting van een deel van de gevel van het grote volume in de Ziekeliedenstraat. Drie jaar later verzakte ook een deel van de tuingevel van het kleine huis.

Uiteindelijk kocht de Stad Mechelen op 20 december 2013 het Hof van Cortenbach aan om het historische pand van een complete ondergang te redden.

Dringende instandhoudingswerken

Door de zeer slechte toestand van de beschermde volumes moest er snel ingegrepen worden. In 2014 stelde het stadsbestuur het Mechelse Architectenbureau K. Beeck aan om meteen de meest dringende instandhoudings- en stabiliteitswerken uit te voeren.

Casco-restauratie

Vervolgens stelde het architectenbureau de plannen op voor de casco-restauratie van de historische gebouwen. Uitgangspunt was het herstel van de vroeg 16de-eeuwse uitstraling van het Hof van Cortenbach met zijn steile, leien daken en rijkelijk gedetailleerde bak- en zandsteenarchitectuur. Ook de interieurrestauratie richtte zich op duurzaam herstel. Door de later toegevoegde wanden en tussenverdiepingen te verwijderen, werd de oorspronkelijke kamerindeling hersteld. De resterende waardevolle elementen werden met zorg behouden en gerestaureerd.