Gepubliceerd op:
28
oktober
2019

De resultaten en conclusies van de tweede editie van Straatvinken, de verkeerstelling door burgers op initiatief van de Ringland Academie, zijn bekend. Ook Mechelen deed mee.

Bekijk de resultaten voor Mechelen op een digitale kaart

Voor deze editie op 16 mei 2019 werd de tellers voor het eerst gevraagd ook te antwoorden op vragen over de leefbaarheid van hun straat. Zou je vrienden aanraden om in je straat te komen wonen? Eerder was al een link gelegd tussen de verkeersintensiteit (drukte) en de leefbaarheid. Uit deze bevraging blijkt nu ook een duidelijk verband tussen de verkeerssamenstelling (modal split) en de beleving van de straat.

"Niet alleen de hoeveelheid auto’s maakt dat bewoners hun straat als meer of minder leefbaar beoordelen", zegt Thomas Vanoutrive (UAntwerpen), mobiliteitsexpert en wetenschappelijk begeleider van Straatvinken. "Ook de modal split is belangrijk. Meer voetgangers en fietsers zorgen ervoor dat een straat een betere beoordeling krijgt." 

Enkele conclusies in een notendop

  • Hoe duurzamer het verkeer in de straat (meer verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer), hoe leefbaarder bewoners ze vinden. Ze zouden vrienden dan zeker aanraden er te komen wonen.
  • In straten met een duurzamere modal split verhoogt het verkeersveiligheidsgevoel. De straat is makkelijker over te steken, het sociaal contact is er beter en kinderen kunnen er op straat spelen.   
  • Zowel binnen als buiten de stad zijn er zowel drukke als rustige straten. 
  • In de hele telregio is nog een flinke weg af te leggen voor de noodzakelijke modal shift 50/50 (50% gemotoriseerd verkeer, 50% duurzame verplaatsingen) bereikt is.

Derde editie op donderdag 14 mei 2020

Doe je volgende keer opnieuw mee? Kruis dan meteen aan in je agenda: donderdag 14 mei 2020 van 17 tot 18 uur.

Ken je nog geïnteresseerde buren, vrienden of collega's? Ze kunnen zich al aanmelden via deze link en we houden ze op de hoogte.