De route naar vriendschap – Spel & dialoog in Mechelen

'Eenzaamheid’, ‘improvisatie’, ‘vriendschap’ en ‘theater’. Dat waren de kernwoorden van deze co-creatieve reeks.

We verzamelden verhalen rond eenzaamheid en vriendschap. Deze verhalen vormden het vertrekpunt van enkele improvisatie scènes die we samen maakten en speelden.

We begonnen de reeks op het cultuurcafé van 25 maart 2022 met een bezoek aan het toonmoment van het Stadsgezelschap The Life of Mechelen#5 Het Afscheid bij ARSENAAL/LAZARUS.

Na deze uitstap volgden een aantal co-creatieve sessies waarin we elkaar als groep leerden kennen en improvisatie-technieken trainden. We leerden accepteren, samenspelen, vallen en weer opstaan, voelen in het hier en nu, elkaar ruimte geven en meer. Vanuit dit alles ontstonden er enkele theaterscènes. 

Op 11 juni 2022 hielden we een toonmoment voor intimi, vrienden en familie. We speelden de scènes en gingen in dialoog met het publiek. Samen met het hen zochten we naar ideeën en mogelijke oplossingen om meer ontmoeting en verbinding in Mechelen waar te maken. Samen doorbraken we de stilte rond eenzaamheid en creërden we meer vriendschap.

In de toekomst bestaat de mogelijkheid om deze scènes ook op andere locaties te brengen, zo zetten we het thema verbinding steeds opnieuw op de agenda.

Data:

 1. Vrijdagavond 25 maart: 19u (vrijblijvend)
 2. Zaterdagvoormiddag 23 april: 10u - 12.30u
 3. Zaterdagvoormiddag 30 april: 10u - 12.30u
 4. Zaterdagvoormiddag 14 mei: 10u - 12.30u
 5. Maandagavond 23 mei: 19.30 - 22u
 6. Woensdagavond 1 juni: 19.30 - 22u
 7. Woensdagavond 8 juni: 19.30 - 22u
 8. Zaterdagnamiddag en -avond 11 juni: 15u – 22u

Begeleider:

Marjolein Ools zal deze reeks creatief vormgeven en aanpakken. Ze bouwde haar expertise op bij Kwadraet en gelooft in samen mogelijkheden creëren. Ze is actief in de podiumkunstensector. Ongedwongen en speels gaat ze op pad.
marjolein.ools@gmail.com.


Ondersteuners:

Ellen Van Looy – educatief stafmedewerker Avansa – 015 444 100 – ellen.vanlooy@avansa-regiomechelen.be

Inschrijven:

Heb je vragen over dit project? Wil je meer informatie? Twijfel je? Neem contact op met één van de bovenstaande personen.

Ben je zeker, super! Schrijf je in bij Avansa
015 44 41 00
info@avansa-regiomechelen.be 
www.avansa-regiomechelen.be/activiteiten/de-route-naar-vriendschap-in-mechelen

Locatie:

Uitvalsbasis is Avansa regio Mechelen, Adegemstraat 79-81, 2800 Mechelen. Maar we trekken zeker ook naar andere locaties in de stad.

Deze reeks is gratis.


Wat vooraf ging ...

De eerste reeks 'De Route naar vriendschap' werd in 2021 georganiseerd. Hieronder vind je alvast de inhoud van het eerste deel. Een uitgebreider verslag en foto's worden later toegevoegd. Greet, een deelnemer aan de eerste reeks van 'De Route naar vriendschap' vertelt over haar deelname.

Inhoud

Je voelt je goed in je vel, maar toch mis je iets. Je zou graag wat meer vrienden om je heen hebben bij wie je je thuis kunt voelen. Mensen die op dezelfde golflengte zitten en maar een half woord nodig hebben om je te verstaan. Of vrienden met wie je leuke dingen kunt doen. Maar hoe vind je die? En hoe pak je dat dan aan? Wat maakt dat het klikt? Hoe vind je verdieping in bestaande relaties? We keken naar de elementen die we hierin zelf in de hand hebben. We maakten kennis met de taal van verbindende communicatie met anderen en zeker ook met jezelf. Zo werden we zachtjes aan onze eigen beste vriend. 

Dit traject liep tijdens de winterperiode, want net die periode doet ons soms eenzaam voelen. We gingen 4 zondagvoormiddagen interactief aan de slag en leerden van elkaar als groep. De groep bepaalde mee waarover we het hadden. De zoektocht naar vriendschap en de mogelijke voortzetting ervan stond centraal. 

Sleutelwoorden

 • Vriendschap
 • zelfzorg
 • zelfvertrouwen
 • authentiek luisteren
 • verbindend communiceren
 • kwaliteiten
 • zelfvertrouwen