“De Nationale Spelen in Mechelen?
Oneindig goed!”

Maarten is een fanatieke G-sporter en ex-wereldkampioen judo. Momenteel traint hij hard voor de Nationale Spelen van Special Olympics, die in 2023 in Mechelen plaatsvinden. Hij is ook een van de ambassadeurs. Hij krijgt de eer om op 17 mei de Olympische vlam aan te steken tijdens de openingsceremonie. 

Maarten, we hebben gehoord dat jij een echte atleet bent?
Ja, ik ben een fanatieke sportman! Zal ik eens al mijn sporten opsommen? Twee keer per week ga ik naar de fitness en ik ga elke week zwemmen. Klimmen en  paardrijden doe ik ook regelmatig. Dan nog tafeltennis en wandelen … En fietsen natuurlijk! Ik ben ooit al eens de Mont-Ventoux opgereden met de fiets.

En je bent ook een heel goeie judoka?
Judo doe ik twee keer per week. Soms zelfs drie keer. Ik heb nu de blauwe gordel, maar ik hoop binnenkort de bruine gordel te behalen. In 2017 werd ik wereldkampioen in Keulen, op niveau 2. Dat is het op één na hoogste niveau ! Op het Europees kampioenschap in 2019 werd ik derde. Maar daar had ik misschien ook wel kunnen winnen.

Je nam ook al vaak deel aan de Nationale Spelen van Special Olympics. Een sporttoernooi voor mensen met een verstandelijke beperking dat elk jaar plaatsvindt. Maar dit jaar zijn de Nationale Spelen voor jou toch extra speciaal?
De Nationale Spelen komen naar mijn eigen stad; Mechelen. Dat vind ik ongelooflijk. Het is altijd een groot feest met een heel goede sfeer. Ik kijk er nu nog meer naar uit dan anders. Het geeft me ook extra motivatie om goed te trainen. En er gaan heel veel supporters zijn. Ik ga er sowieso elke dag naartoe. Als ik zelf niet moet sporten, ga ik supporteren.

Ondertussen ben je een bekende Mechelaar want je werd het gezicht van deze editie van de Nationale Spelen?
Ik ben heel fier dat ik ambassadeur mag zijn. Echt geweldig. Ik vind het oneindig goed. Ik mocht vorig jaar de vlag al dragen, dat was heel leuk om te doen. Het gaf me wel wat stress, maar dan wel positieve stress. Dit jaar mag ik de vlam aansteken in het stadion van KV Mechelen. Oneindig leuk! Ik mocht er ook al eens de aftrap geven, toen zat het stadion ook helemaal vol. Super spannend!

Waarom is sporten echt jouw ding?
Ik doe het gewoon heel graag. En het is gezond natuurlijk. Ik heb veel energie. Tijdens de week woon ik in Denderwindeke en kan ik daar sporten. Maar ook in het weekend heb ik altijd zin om te sporten. Dus dan neem ik de fiets en rij ik naar de fitness in Zemst. Daar doe ik dan een uurtje krachttraining en daarna fiets ik alleen naar huis.