Startdatum
1 augustus 2016
Einddatum
15 juni 2018

Speecqvest wordt groen vestenpark

De Hendrik Speecqvest gaat er de komende jaren helemaal anders uitzien. Naast een nieuwe ondergrondse parking en een groen vestenpark, komt er ook een nieuw Hof van Egmont. Alles samen wordt door de overheid en privé-investeerders de komende vijf jaar zo'n 50 miljoen euro geïnvesteerd.

 Speecqvest - bovenaanzicht

Parking Bruul

Als eerste is er parking Bruul met 352 plaatsen, waarvan 171 parkeerplaatsen op het eerste niveau en nog eens 181 op het tweede. Bezoekers kunnen de parking verlaten via twee trappenhuizen, met aan de zijde van de Bruul een fietsenlift. Op niveau min twee komen er namelijk 25 fietsenstallingen, zodat mensen ook met een fiets de stad in kunnen. Op het eerste niveau zijn er publieke toiletten en 5 oplaadpunten voor elektrische auto’s gepland.

Alle geïnteresseerden om een parking te huren kunnen contact opnemen met de klantendienst van Q-park. . Je kan dan, met de ondersteuning van onze klantendienst, een aanvraagformulier invullen. Deze aanvraagformulieren worden dan toegevoegd aan een wachtlijst. Aan de hand van deze wachtlijst zal Q-park de je dan terug contacteren wanneer het voor hen technisch mogelijk is geworden om de abonnementen op te voeren in het abonnementensysteem.

•             Telefonisch op 02/711.17.00

•             Mail via info@q-park.be

Speecqvest - ondergrondse parking

Parkboulevard

Bovengronds legt de stad met steun van de Vlaamse overheid voor 2,2 miljoen euro het openbaar domein aan. Als vestenpark krijgt de Speecqvest opnieuw een uitzicht dat gelijkaardig is aan dat van eind 19de eeuw, vlak na het dempen van de stadsgracht. Door dat park loopt een fietspad én er komt een speeltuin en een trapveldje. Groen om naar te kijken én groen om te beleven dus.

Speecqvest - Ragheno

WERF

Inschrijven op de digitale nieuwsbrief kan hier blijf zo op de hoogte van de werken.

Bouw Parking

De parking is deels opengesteld sinds 15 december. Op de -1 zijn er 150 plaatsen die reeds in gebruik zijn!

Werfinfo : afsluiten Hanswijkstraat en Graaf van Egmontstraat

Beste bewoner, handelaar,

Hanswijkstraat

De werken op de Speecqvest vorderen goed. Ze zijn dan ook gestart aan de kant van het centrum. In het kader van deze werken worden de verkeerslichten op het kruispunt van de Hanswijkstraat met het Raghenoplein veranderd. Daarom moet de aannemer de Hanswijkstraat afsluiten ter hoogte van het Raghenoplein. Er worden ook nog enkele andere afwerkingen gedaan voor de vernieuwing aan de Speecqvest.

Vanaf 16 april tot omstreeks begin juni zal de Hanswijkstraat doodlopend zijn op de werf en dubbelrichting. Fietsers en voetgangers behouden doorgang naar het Raghenoplein en omgekeerd. Alles in de straat blijft bereikbaar.

Ook het deel Raghenoplein grenzend aan de Hanswijkstraat wordt afgesloten ter hoogte van de Hanswijkstraat en wordt dan dubbelrichting vanuit de Zandpoortvest.

Vrijdag 04/05/18 betoneert aannemer Houwelyckx de wandelpaden Fase 1 in het parkzone van de Speecqvest. Vermits het beton dient te worden uitgewassen (oppervlakte-procedé) kunnen de werken mogelijk uitlopen tot nachtwerk. Dit zal zich beperken tot het gebruik van een elektrische stroomgroep. 

Extra praktische informatie

Handelaars

Denk aan uw lokale handelaar en vergeet ze zeker geen bezoekje te brengen. Ze blijven bereikbaar tijdens onze werken. Er is kortparkeren (maximum half uur) ingevoerd ter hoogte van de frituur.

Bereikbaarheid handelszaken

Handelszaken zijn moeilijker bereikbaar tijdens de werken. In het kader van minder hindermaatregelen verwijzen we handelaars door naar onze dienst Economie. We proberen voetgangers en fietsers steeds doorgang te geven. Leveringen kunnen blijven doorgaan. Spreek de aannemer aan indien er praktische problemen zijn.

Compensatie voor handelaars

Wanneer u als handelaar uw zaak minstens acht dagen moet sluiten omwille van de werken, hebt u recht op een hinderattest. Hiermee kan u een tegemoetkoming bij het Participatiefonds aanvragen. Voor meer info over andere compensatiemaatregelen, kan u terecht bij de dienst Economie van de stad Mechelen. Meer informatie: https://www.mechelen.be/minder-hinder-maatregelen-voor-handelaars

Breng uw eigenaar op de hoogte van de werkzaamheden !

U bent huurder? Breng dan de eigenaar van uw woning op de hoogte over de geplande werkzaamheden. Bij eventuele schade kan u best de verzekering contacteren.

Uitvoeringsdata kunnen wijzigen

Alle data zijn onder voorbehoud van slecht weer en onvoorziene omstandigheden.

Garages/opritten niet bereikbaar

Waar de aannemer werkt zijn de garages/opritten tijdelijk onbruikbaar. Denk eraan om uw wagen tijdig in een andere straat te plaatsen.

Bewonerskaart

Alle bewoners in de werfzone kunnen een bewonerskaart aanvragen (maximaal twee per adres). Hiermee kan u in de omliggende straten gratis op het openbaar domein parkeren. Deze bewonerskaart vraagt u aan bij Indigo (het voormalige VINCI Park). Breng uw identiteitskaart en inschrijvingsbewijs van de wagen mee. Wanneer u een garage hebt, kan u tijdelijk een extra bewonerskaart krijgen. Breng in dat geval een bewijs van het gebruik van de garage mee naar Indigo (akte, huurovereenkomst, …). Indigo, Veemarkt 33, 2800 Mechelen, T 015 42 45 40, E Parkeren.mechelen.be@parkindigo.com. Openingsuren: ma 10-13u, di en vr 10-13u en 14-17.30u, woe en do 10-13u en 14-19u

meer informatie: https://www.mechelen.be/bewonerskaarten

Contact

Stad Mechelen via www.mechelen.be/meldingen of via 0800 2 0800

Uitvoerende aannemer is Houwelyckx in opdracht van de stad Mechelen voor de bovenbouw.


De bouw van de ondergrondse parkeergarage is in handen van Q-Park:

 

Uitvoerende aannemer is Van Laere

 

Speecqvest 19de eeuw

De toekomstige inrichting van de Speecqvest is gelijkaardig aan de inrichting na het dempen van de stadsgracht eind 19de eeuw

Foto uit www.beeldbankmechelen.be 

Locatie

Speecqvest
2800 Mechelen