Gepubliceerd op:
20
maart
2018

De stadsmonitor is een benchmark die elke 2 of 3 jaar verschijnt en de dertien grootste Vlaamse steden met elkaar vergelijkt op tal van indicatoren. Daaruit blijkt dat onze stad er de voorbije jaren op zowat alle indicatoren op vooruit is gegaan.

Op maandag 19 maart 2018 maakte Vlaams minister Homans de resultaten van de Stadsmonitor 2017 bekend. De stadsmonitor is een benchmark die elke twee of drie jaar verschijnt en de dertien grootste Vlaamse steden met elkaar vergelijkt op tal van indicatoren. Uit dat onderzoek blijkt dat onze stad er de voorbije jaren op zowat alle indicatoren op vooruit is gegaan. Op de meest relevante terreinen - netheid, vertrouwen, veiligheid - is Mechelen zonder meer de absolute topper. Vooral de metamorfose is ronduit indrukwekkend, want bij de eerste Stadsmonitor (2004) bengelde Mechelen voor zowat alle criteria volkomen achteraan.

Dit rapport toont aan dat de stad Mechelen de afgelopen jaren hard gewerkt heeft en dat dit werk door het overgrote deel van de Mechelaars wordt gewaardeerd. Mechelen is uitgegroeid tot een stad die voorop loopt en die haar rijke geschiedenis opnieuw eer aan doet.

Nergens is het vertrouwen in het stadsbestuur groter dan in Mechelen. Met 52% neemt onze stad zelfs een nooit geziene voorsprong van 12 procentpunten op de volgende stad. In 2004 - bij de eerste stadsmonitor - was dat vertrouwen nog het kleinst van alle steden met amper 29%.

Ook de fierheid kende een totale ommekeer: van de 13de plaats in 2004 naar de 2de vandaag.

Het vertrouwen in de politie steeg van een bedenkelijke laatste plaats in 2004 naar een tweede plaats (na Leuven) in 2017. Dit hangt ongetwijfeld samen met de daling van het onveiligheidsgevoel (van 13de naar 6de plaats) en de daling van de totale criminaliteitsgraad (van 9de plaats in  2007 naar 7de plaats in 2016). Ook inzake vertrouwen in de medemens behoren we tot de meest open steden (van de 11de plaats naar de 3de).

Wat de algemene tevredenheid over de stad betreft, hebben we ook hier een onwaarschijnlijk traject gelopen: van de 13de plaats naar 3.

Inzake netheid is Mechelen opnieuw de referentiestad: nergens is netheid van het stadscentrum hoger dan bij ons (van 12de plaats in 2004), de netheid in de buurt steeg eveneens van 13 naar 5. Ook inzake uitstraling van onze gebouwen, pleinen en parken halen we de eerste plaats en kloppen we Brugge.

Op de vraag of men genoeg geconsulteerd wordt, is de ommekeer eveneens totaal: van de 13de plaats in 2004 naar de eerste plaats vandaag. De bereidheid om mee te praten met de stad steeg van de 13de naar de 3de plaats.

De stadsadministratie krijgt in dit rapport ook een verdiende pluim. Mechelen is de tweede digitale stad en inzake tevredenheid over de loketvoorzieningen stijgen we naar de derde plaats.

Die grote tevredenheid zien we ook voor het groenaanbod in de stad (3de plaats), recreatievoorzieningen  (2de plaats), onderhoud van fiets- en voetpaden (van 8 naar 5) en de bereikbaarheid van het stadscentrum met de fiets (beste van alle steden).

Nergens werken er verhoudingsgewijs zoveel mensen in een sector met veel economisch vernieuwingspotentieel  als in Mechelen en we staan op de tweede plaats wat tewerkstelling betreft in de culturele sector.

De kansarmoede  is volgens Kind & Gezin de afgelopen jaren alleen in Mechelen gedaald: waar we vroeger na Antwerpen de hoogste kinderarmoede hadden, is ze vandaag op drie steden na het laagst.

Opvallend: nergens bezoeken inwoners zoveel festivals als in Mechelen en nergens zoveel in eigen stad als bij ons.

Wie deze cijfers ziet, moet toegeven dat de ommekeer in Mechelen op amper 15 jaar tijd ronduit spectaculair te noemen is. Dat is het werk van heel wat partijen en vooral van tal van Mechelaars. Van zieke broertje onder de centrumsteden behoren we vandaag tot de absolute top en zijn we in alle kerndomeinen stilaan de referentiestad bij uitstek. Dat we daarin slagen met een superdiverse bevolking en met historisch veel armoede maakt dit tot een echt huzarenstuk.

Evident blijft er ook nog werk aan de winkel met tal van verbeterpunten. Met de nieuwe bibliotheek zal het bezoekerscijfer omhoog kunnen, met het openen van het ziekenhuis en de bouw van twee nieuwe rust- en zorgcentra (nieuw Hof van Egmont én een nieuw centrum nabij het ziekenhuis) zal het zorgaanbod voor senioren gevoelig verbeteren. En ook op het vlak van de schoolse vertraging zijn er stappen vooruit gezet maar is er nog beterschap mogelijk. Een stad is dan ook nooit af.

De stadsmonitor raadplegen

Je kan zelf de data van de stadsmonitor raadplegen via deze link.
De cijfers voor Mechelen kan je inkijken via deze link
Of bekijk een samenvatting van de cijfers voor Mechelen in dit filmpje.    

 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.