We vervangen de verouderde appartementen van sociale woonwijk Neerheide-Overheide door nieuwe woningen en extra groen. Dat doen we samen met Pidpa, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en Woonpunt Mechelen.

Plannen

Nieuwe woningen

De sociale woonwijk Neerheide-Overheide was aan vernieuwing toe. De 104 oude appartementen gaan weg. In de plaats komen er 105 nieuwe appartementen, verdeeld over 5 gebouwen. De woningen hebben 1, 2 of 3 slaapkamers.

De bewoners die in de oude appartementen woonden, verhuisden naar andere gebouwen van Woonpunt Mechelen.

In het groen

De 8 oude gebouwen vervangen we door 5 nieuwe appartementsgebouwen. Door compacter te bouwen, komt er meer ruimte voor groen, voor spelende kinderen en om samen te tuinieren. 

De nieuwe groene ruimte verbindt het Pennepoelpark met het Oud Oefenplein. Zo ontstaat er 12.000m² groen, dat is de grootte van 2 voetbalvelden.

Gasvrij

De nieuwe gebouwen zijn gasvrij en worden verwarmd met warmtepompen. Die halen warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Daarvoor is elektriciteit nodig, maar veel minder dan bij elektrische verwarming.

Daardoor zal de energiefactuur van huurders en de uitstoot van CO2 sterk dalen.

Nieuwe riolering

Een nieuwe riolering zal afvalwater en regenwater gescheiden afvoeren. Na aanleg van de riolering zullen we de straten opnieuw aanleggen.

Via dit project biedt Woonpunt Mechelen kwalitatieve en duurzame woningen aan. Ook de buurt geniet mee van deze vergroening en vernieuwing van de wijk.

Timing

  • Juni 2022: start bouwwerken
  • Voorjaar 2024: 67 appartementen zijn afgewerkt
  • Zomer 2025: 38 appartementen zijn afgewerkt
  • Zomer 2025: start heraanleg van het openbaar domein.

Soms duurt een fase langer dan verwacht. In dat geval passen we de timing aan.

Ligging

Sociale woonwijk Neerheide-Overheide ligt vlakbij de Liersesteenweg. De wijk krijgt een klein bos en vormt een geheel met het Pennepoelpark, het Oud Oefenplein en het Tivolipark.