Vraag een startersgesprek aan  

Als startende ondernemer moet je met een heleboel zaken in orde zijn. Om je hiermee op weg te helpen kan je een gratis startersgesprek aanvragen bij de dienst Economie. Het startergesprek maakt je wegwijs in de wettelijke verplichtingen, begeleid je in de zoektocht naar een geschikt pand en  zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd aan de slag kan.  

Wil je graag een startersgesprek aanvragen? Stuur dan een e-mail naar economie@mechelen.be,  dan plannen we samen een moment in voor een eerste gesprek.  

Neem zeker ook een kijkje op onderstaande websites voor nuttige informatie over starten met je eigen zaak:  

  • Op de website van Vlaanderen kan je een heleboel nuttige brochures terugvinden die je meer inzicht geven over het starten van een eigen zaak.
  • De startsimulator van Unizo helpt je met het uitschrijven van jouw ondernemings- en financieel plan.
  • Test de haalbaarheid van je project via het Startkompasen overloop de aandachtspunten van het Agenstschap Innoveren en Ondernemen.
  • FOD Economie: Een onderneming oprichten

Vraag je ondernemingsnummer aan 

Als startende ondernemer ben je verplicht om in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit kan je doen door langs te gaan bij een ondernemingsloket in je buurt. Na inschrijving bij een ondernemingsloket krijg je een ondernemingsnummer toegekend. Dit unieke nummer heb je nodig alvorens je een eigen zaak kan opstarten. Het nummer bestaat uit 10 cijfers en is hetzelfde als je btw-nummer, maar voorafgegaan door een 0.  

Hier kan je op zoek naar een ondernemingsloket in je buurt. Bij het aanduiden van Mechelen in de zoekfunctie krijg je een overzicht van alle ondernemingsloketten waar je terecht kan voor het aanvragen van je ondernemingsnummer.  

Let op: Een ondernemingsnummer aanvragen is niet kosteloos.  

Nadat je bent ingeschreven kan je in de kruispuntbank voor Ondernemingen steeds je eigen gegevens raadplegen en bepaalde gegevens kosteloos aanpassen.  

Maak kennis met Manestarters

Voor jongeren (18 - 30 jaar) met zin voor ondernemen lanceerde stad Mechelen in 2019 een nieuwe online en offline community. Neem dus zeker ook eens een kijkje op de webpagina van Manestarters!

VLAIO  

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Via advies, coaching, subsidies of financiering kan VLAIO je begeleiden in de opstart van je eigen onderneming.  

Is ondernemen iets voor jou? Is je idee, plan of project haalbaar? Welke vergunningen heb je nodig?... En nog veel meer antwoorden, aandachtspunten en tips zijn terug te vinden op hun website