Gepubliceerd op:
11
mei
2022

Tel op donderdag 19 mei van 17 tot 18u hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren.

Straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in jouw buurt. Tijdens een telmoment noteer je 1 uur lang hoeveel en welke voertuigen er door jouw straat passeren: van step tot vrachtwagen. Dat mag trouwens ook de straat van je werk of school zijn. Wetenschappers analyseren erna alle data. 

Schrijf je in

Hoe leefbaar is je straat?

Na de telling nodigt Straatvinken je uit om een vragenlijst in te vullen, waarbij je je verhaal over je straat kan delen. Op basis van 20 aspecten, met aandacht voor verkeer, een sociaal onderdeel, omgevingsfactoren en straatinrichting, krijgt elke straat een score. De vragenlijst peilt ook naar hoe jij jouw straat beleeft.

In het ideaalscenario daalt het autoverkeer ieder jaar en verbetert daardoor de leefbaarheid in jouw buurt. Die beleidsambitie is verankerd in het Toekomstverbond en in het Vlaams regeerakkoord 2019-2024. 

Straatvinken is een samenwerking tussen Ringland AcademieUniversiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven.

Naar een duurzamere modal split

Elk jaar herhalen we de actie Straatvinken, tot 2030. Zo komen we te weten of het verkeer gezonder en duurzamer wordt.

De Vlaamse regering heeft ambitieuze doelstellingen voor de "modal split". Dit beschrijft hoeveel burgers welke vervoersmiddelen gebruiken. Het doel hierbij is dat 40% van de verplaatsingen op een duurzame manier gebeuren, met andere woorden te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. In de grootstedelijke vervoerregio’s (Antwerpen, Gent en de Vlaamse Rand rond Brussel) ligt die ambitie op 50%. Om te weten of we goed bezig zijn, hebben we dus jouw hulp nodig. Schrijf je in op straatvinken.be

Campagnebeeld straatvinken 2022

Bekijk de resultaten van de vorige jaren Straatvinken.


Met dit project dragen we bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuurSDG 11: duurzame steden en gemeenschappen