Gepubliceerd op:
22
mei
2020

Het Suikerfeest is dit weekend de feestelijke afsluiter van een bijzondere ramadanmaand. Wij wensen alle Mechelse moslims een fijn feest toe. Nog inspiratie nodig? Zahia Belkhiri bakt amandelbriouats.

Zahia is een lady chef met Marokkaanse roots en staat achter het fornuis in restaurant ‘Zahia’s Kitchen’. Ter gelegenheid van het Suikerfeest deelt ze haar gezond recept voor typisch Marokkaanse amandelbriouats. Ze vervangt een paar van de klassieke ingrediënten door gezondere alteratieven. Een echte klassieker die iedereen kan klaarmaken. In deze video legt Zahia je stap voor stap uit hoe je deze zoete koekjes bakt.

 

De ingrediënten

  1. 300g gemalen amandelen
  2. 4 eetlepels agavesiroop
  3. 4 eetlepels oranjebloesem
  4. 4 eetlepels maïsolie
  5. 1 koffielepel kaneel
  6. half pakje filodeeg
  7. Amandelschilfers en sesamzaad

De amandelvulling

  1. Kook de amandelen twee minuten. Giet af en verwijder de vellen. Laat de amandelen daarna drogen in een theedoek. Doe dit goed op voorhand, zodat de amandelen goed kunnen uitdrogen.
  2. Van zodra de amandelen droog zijn, hak je ze fijn in een blender.
  3. Voeg vier eetlepels oranjebloesem en vier lepels agavesiroop toe om de mengeling een zoete smaak te geven.
  4. Breng daarna alles op smaak met een eetlepel kaneel.
  5. Voeg tot slot 4 lepels maïsolie toe aan de mengeling om het geheel wat smeuïger te maken.
  6. Rol bolletjes van het mengsel zodat je het daarna sneller kan verdelen over de stukjes filodeeg.

De koekjes afwerken

  1. Neem het filodeeg en snij het in reepjes van ongeveer 6 cm. Voorzie net zoveel reepjes als het aantal bolletjes amandelvulling. Begin hier pas aan nadat je mengsel klaar is. Filodeeg is dun en droogt daardoor snel uit. Strijk het filodeeg in met een beetje maisolie.
  2. Neem een bolletje van de vulling, leg het op het stukje filodeeg en plooi er een driehoekje van.
  3. Schik alle koekjes op de bakplaat, smeer de bakplaat eerst wat in met olie. Deze koekjes rijzen niet, je mag de hele bakplaat dus vol leggen.
  4. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat de koekjes ongeveer 12 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn.
  5. Haal je koekjes uit de oven en werk af met amandelschilfers of sesamzaad.