Gepubliceerd op:
28
mei
2018

Journaliste Lien Lammar wint de hoofdprijs van de WBT Persprijs 2017 van Wallonië met haar artikel “Onder zeil in de Gaume” (Pasar Magazine).

Journaliste Lien Lammar wint de hoofdprijs van de WBT Persprijs 2017 van Wallonië met haar artikel “Onder zeil in de Gaume” (Pasar Magazine).

De 34-jarige Lien Lammar is gepassioneerd freelancer voor verschillende magazines zoals Weekend Knack, Libelle, Passar Magazine,…. Bij haar eerste deelname aan de Wallonië België Toerisme Persprijs is het voor Lien Lammar meteen een schot in de roos: haar artikel “Onder zeil in de Gaume” levert haar de eerste prijs op.   

Onder zeil in de Gaume

Wallonië België Toerisme vzw (WBT) stelt de persaandacht voor Wallonië erg op prijs. De organisatie uit haar appreciatie voor de Vlaamse journalisten ook dit jaar met een persprijs.

Lien Lammar maakt geregeld reisreportages, onder andere voor Passar Magazine. “ Via Pasar had ik vernomen dat de toeristische dienst van Wallonië een prijs uitreikt voor het beste artikel over de streek. Ik dacht: ik waag mijn kans!”, vertelt de gepassioneerde journaliste.

In haar vertelling neemt ze de lezer mee op stap door het fantastische landschap van de Gaume. “Ik was met mijn vriend gaan kamperen en wandelen in de Gaume streek in Zuid-België. Omdat schrijven in mijn vingers zit, heb ik hier een heel fijn verslagje van gemaakt. Je komt alles te weten over hoe het voelt om onder een tarp – een soort tent, maar met een open zijkant - te slapen, maar ook over de heerlijke plekjes die je kan bezoeken in de streek.”

Alle artikels werden beoordeeld op wervende en informatieve waarde, de keuze van het onderwerp, schrijfstijl en originaliteit. Met de hoge belevingswaarde en de vlotte schrijfstijl heeft Lammar de jury helemaal gecharmeerd.  Lien zal deze week de prijs in ontvangst nemen.

Als schrijver probeert Lien vooral maatschappelijke relevante thema’s aan te snijden. Ook vanuit een gezonde interesse in de maatschappij probeert ze mobiliteit, het nieuwe wonen, het nieuwe werken en duurzaamheid in de kijker te zetten. “Na 12 jaar in de journalistiek maak je deze keuze wel bewust. Gaandeweg ontdek je waar je interesses liggen. Ik wil vooral artikels schrijven die iets teweeg brengen of waar mensen inhoudelijk iets aan hebben. En hopelijk af en toe voor een beetje verandering kunnen zorgen”, lacht Lien.

 “Ik mag elke dag schrijven en dat maakt mij heel gelukkig. Misschien komt er ooit nog wel een boek. ”

SECOND DESK

Seconddesk is een co-werkplek in het Artenova gebouw aan het station van Mechelen. Flexwerkers kunnen er rustig werken en klanten ontvangen in een artistieke werkomgeving. Voor Lien kwam Seconddesk als geroepen.  “De laatste jaren werkte ik steeds meer van thuis uit. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen – soms zat ik ’s middags nog in mijn pyjama. (lacht) Maar na een tijdje mis je het contact met collega’s, het reilen en zeilen op een werkplek en daarom koos ik voor Seconddesk”, vertelt Lien.

 “Het is echt een super fijne plek, je bent ook productiever, zien werken doet werken. Als je rondom jou gemotiveerdere mensen ziet die heel gefocust zijn heeft dat automatisch een positieve invloed op je werk.”

Ook de kruisbestuiving met Mechelen Talentenfabriek is een grote meerwaarde. “De verscheidenheid aan mensen die hier creatief aan het ondernemen zijn inspireert me vaak. We proberen van Artenova een plek te maken waar je graag wil vertoeven”, zegt Lien.

Roots

Naast schrijven is de 34-jarige Lien Lammar ook graag bezig met fotografie. Cultuurcentrum Mechelen sluit het seizoen af met de tentoonstelling van het fotografieproject ROOTS. De jury selecteerde 18 deelnemers waar Lien Lammar er één van is.

 “Ik ben dan wel een schrijver, maar af en toe neem ik ook een fototoestel vast”, lacht Lien. Het werk dat ik instuurde voor Roots is het resultaat van fijne gesprekken in het wassalon. Ik heb thuis géén wasmachine en ga daarom regelmatig naar het wassalon. Daar ontmoet je mensen van over de hele wereld. Enkele van die ontmoetingen heb ik vastgelegd op camera.” vertelt Lien.

Het resultaat van deze ontmoetingen kan je nog bewonderen tot en met 27 mei 2018 in de tentoonstellingszalen van Cultuurcentrum Mechelen.