Gepubliceerd op:
14
december
2017

Software en bio-art kunstenaar Pieter Steyaert is één van de bewoners van ARTenova, de kunstwerkplaats van Mechelen Talentenfabriek voor beginnende artiesten en ondernemers. Als jonge ondernemer bij SEAD werkt hij met nieuwe computertechnologieën, kunst en design. Dankzij zijn inzet wordt er zelfs een nieuwe technologische kunstrichting opgericht aan de Erasmushogeschool van Brussel.

Pieter Steyaert (Bonheiden, 1990) is vooral bezig met software en bio-art. De bio-kunst is een onderdeel van een recente ontwikkeling in de hedendaagse kunst, waarbij kunstenaars werken met organismen of processen van biotechnologie.

In de periode dat ARTenova werd opgericht woonde Pieter in Brussel. “Ik kende Second Desk al, de flexibele werkplek en het open ontwerpatelier voor jonge ondernemers in Mechelen, dat nu ook in ARTenova huist. Daarnaast huurde Pieter samen met Aitor Biedma en Gijs Vanhee een atelier in de Hoogstraat. “Mechelen heeft een fantastische ligging. Dat motiveerde me om terug te ondernemen in de stad. Toen ik ARTenova leerde kennen, was dat de ideale plek daarvoor”, zegt Pieter.

De 26-jarige Mechelaar startte het collectief Space Ecologies Art and Design (SEAD) op. Dat bestaat uit wetenschappers, kunstenaars, ingenieurs, architecten en activisten uit verschillende landen. De uitwerking van de projecten van SEAD gebeurt via cocreatie en op een digitaal platform. “Dat mensen met ervaringen in verschillende domeinen samenwerken, waaronder in de technologie, biotechnologie en natuurwetenschappen, maakt het zo bijzonder interessant”, aldus Pieter.

Digitale kunst mee op kaart zetten

Naast de vele projecten die Pieter mee ondersteunt en opbouwt, geeft hij les aan de faculteit Art & Technology van de Erasmushogeschool in Brussel. Deze opleiding biedt twee unieke specialisaties: in Mobile App & Web wordt gefocust op toepassingen voor mobiele toestellen, en in Art & Technology ligt de nadruk op multimediale installaties. “We onderzoeken waar technologie binnen de kunsten en communicatie naartoe kan gaan in de toekomst. De digitale kunstgemeenschap is in België nog niet echt erkent. Maar dat is aan het veranderen. Er komt binnenkort zelfs een nieuwe kunstrichting aan de Erasmushogeschool. Als docent heb ik een kans om mee te sleutelen aan deze gemeenschap en kan ik de digitale kunst verder op de kaart zetten”, vertelt Pieter.

Ondersteuning

Dat Pieter zich kan engageren binnen ARTenova en zich mee kan inzetten voor Mechelen is voor hem heel belangrijk. “Ik wil mee bouwen aan een artistieke gemeenschap in Mechelen. In het Mechelse is er heel veel potentieel. Dat merk je aan de artiesten in ARTEnova.

“Pieter zette zich het afgelopen jaar heel actief in om ARTenova mee vorm te geven. Een talent als Pieter in huis hebben, met zijn netwerk en connecties in Brussel, helpt je op vele manieren om dingen te bereiken”, vertelt Talentcoördinator Koen Kwanten. 

Toonmomenten

Pieter exposeerde al overal ter wereld. Hij exposeerde o.a. al in Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore. Ook bouwde hij in New York met een aantal kunstenaars gedurende twee maanden een installatie. “Ik wil graag benadrukken dat ARTenova de ideale ligging heeft voor een artistieke community. De ligging aan het station van Mechelen is een unieke kans voor ARTenova en spreekt heel veel jonge ondernemers en kunstenaars aan. Er komen mooie tijden aan. Het Mechelse mag zich het komende jaar aan nieuwe dingen verwachten”, zegt Pieter.

Meer info

Over de kunstenaar Pieter Steyaert: www.sead.network

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.