Talent krijgt zomerkans draait rond het ontdekken en versterken van de talenten van kinderen. Daarvoor rekent Stad Mechelen ook op Mechelse organisaties en verenigingen. Een van die organisaties in 2020 was Casco Phil, een orkest uit Mechelen. Manager Pieter Lembrechts, de manager van het orkest, maakte tijd voor een praatje met stadsmagazine Nieuwe Maan.

“Een muzieknoot is voor iedereen hetzelfde”

“Onze rol is om kinderen uit het vierde leerjaar kennis te laten maken met muziek en expressie in de brede zin. Dat doen we voor vier  verschillende groepen telkens vijf halve dagen. Een van onze  muzikanten werkt rond blaas instrumenten en een andere rond dans en  beweging. Helemaal niet volgens een schoolse aanpak. Dat is passé. We  vertrekken vanuit de kinderen zelf. Hun input en feedback bepaalt hoe onze workshops gaan verlopen.”

Jong geleerd is oud gedaan

“Als je op jonge leeftijd al in contact komt met je talenten en interesses, opent dat heel wat deuren. Of het nu gaat om muziek, sport of nog iets anders. Daarom organiseren we ook al zes jaar lang muziekvakanties voor  kinderen. Dat doen we in samen werking met Musica en De Lage Drempel onder de noemer Croque Malines.”

“Muziek is supertoegankelijk. Het neemt barrières weg, want het is een taal die iedereen kan spreken. Het maakt niet uit wie je bent of vanwaar je komt: een muzieknoot is voor iedereen hetzelfde.”

“Toen Stad Mechelen ons vroeg of we deze samenwerking zagen zitten, aarzelden we geen seconde. In deze moeilijke omstandigheden moeten we met z’n allen samenwerken om vooruit te kunnen hé. Het is onze ambitie om voortaan tijdens elke schoolvakantie een muzikale stage te organiseren.”