Gepubliceerd op:
13
juni
2018

Het nieuwe beeld in geborsteld brons verwijst naar de kinderjaren van Karel V, die samen met zijn zusjes verbleef in het paleis van Margareta van York en opgevoed werd door zijn ‘bonne tante’ Margareta van Oostenrijk.

Sinds dinsdag 12 juni vind je het kunstwerk Powerless Structures fig. 101 ofte ‘Golden Boy’ op het Margaretaplein. Het beeld in geborsteld brons van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen en Dragset valt te bewonderen op het Margaretaplein.

Het beeld staat naast de Stadsschouwburg, waar vroeger Margareta van York verbleef, en schuin tegenover het paleis van Margareta van Oostenrijk , het Hof van Savoye. Golden Boy verwijst zo naar de kinderjaren van Karel V, die samen met zijn zusjes verbleef in het paleis van Margareta van York en werd opgevoed door zijn ‘bonne tante’ Margareta van Oostenrijk.

Powerless Structures fig. 101

Golden Boy viert het heldendom van het opgroeiende kind eerder dan het heldendom van de machthebbers, die traditioneel op een sokkel worden afgebeeld.

Door een kind op een sokkel te plaatsen, wordt vooral de toekomst van het kind gevierd. Door de gekozen stijl en de houding van het kind onderlijnen de kunstenaars de logica van het karakter van een kind. Dat is nog niet beïnvloed door de klassieke mannelijke expressie die je terugvindt in de doorgaans autoritaire poses bij traditionele ruiterstandbeelden. De bewegingen van de jongen imiteren de volwassen ruiter, maar het is nog een spel, een denkbeeldige veroveringstocht zonder tragische gevolgen.

De jonge Karel was helemaal doordrongen van deze fascinatie voor ridders. Het is geweten dat Keizer Karel, toen hij al wat minder onschuldig was, nog steeds zijn kinderlijke fascinatie voor ridders bewaarde. 

Golden Boy

Het initiële ontwerp is vervaardigd in opdracht voor het project ‘Fourth Plinth’ op Trafalgar Square in Londen en maakt nu deel uit van de permanente collectie van het Arken Museum van Hedendaagse Kunst, in Ishøj, Denemarken. Er werd een serie van vijf vormelijke kopieën van dit beeld gemaakt in de schaal 1:3. Eén van die beelden werd in geborsteld brons uitgevoerd. Dit is nu net het beeld dat in Mechelen staat. Het beeld heet Powerless Structures, fig. 101, maar kreeg onmiddellijk van de pers  de naam Golden Boy mee. 

Naar de website van het kunstenaarsduo Elmgreen-Dragset