Brandveiligheid

Brandveiligheid begint bij jezelf: hou er je hoofd bij als je kookt, kaarsen gebruikt, rookt… Uiteraard is het ook aan de verhuurder om ervoor te zorgen dat zijn pand brandveilig is. Elke studentenkamer moet voldoen aan de minimale kwaliteits- en veiligheidsvereisten zoals bepaald in het kamerdecreet en het besluit van de Vlaamse Regering. Hou zeker ook het label 'Topkot' in het oog. Zie je dit label dan weet je dat het kot volledig in orde is.

Brandpreventie

 1. Installeer rookmelders 
  Een rookmelder verdubbelt je overlevingskansen bij brand.
 2. Voorzie een blusdeken
  Met een branddeken heeft een beginnende (keuken)brand geen kans om uit te breiden. Blijf kalm en leg het deken rustig op de vlammen, zodat je de zuurstof afsluit.
 3. Bedenk een vluchtplan
  Denk vooraf na over de mogelijke uitwegen bij brand. Hou de weg naar de uitgangen vrij van obstakels (fietsen, buggy’s, vuilniszakken, enz.), zorg dat sloten vlot open kunnen en spreek vooraf met alle gezinsleden een verzamelpunt af.
 4. Probeer brand te voorkomen
  Bewust zijn van uw eigen gedrag is al een eerste stap in de goede richting. Woningbranden worden immers voornamelijk veroorzaakt door menselijk gedrag: roken in bed, vlam in de pan, foutief gebruik van elektrische apparaten, enzovoort.

Diefstal

Diefstalpreventie: Geef dieven geen kans, ook niet op kot! Tips om onaangename ervaringen te vermijden:

 • Doe steeds je kot op slot, ook al ben je maar eventjes weg naar een andere kamer in het gebouw.
 • Sluit altijd de voordeur goed af en draai met je sleutel de deur op slot.
 • Sluit je ramen bij het verlaten van de kamer.
 • Laat geen onbekenden binnen. Druk bijvoorbeeld niet te snel op de parlofoon om de deur te openen uit ‘luiheid’ om te kijken of horen wie het is.
 • Bewaar je sleutels uiteraard niet onder de deurmat.
 • Bewaar niet al je geld en waardevolle spullen samen.
 • Personaliseer zoveel mogelijk je waardevolle spullen door deze te markeren met bv. je rijksregisternummer. Maak een lijstje met merk, type, productienummer en bijzondere kenmerken van al die toestellen.

Ben je toch slachtoffer? Contacteer dan steeds en zo vlug mogelijk de politie! Vergeet ook niet de kotbaas op de hoogte te brengen, ook al is er geen zichtbare schade door de inbraak. Misschien kan hij de veiligheid verhogen door wat aanpassingen uit te voeren.

CO-vergiftiging voorkomen: Elk jaar vallen er doden aan CO-vergiftiging. Hoe kan je CO herkennen en vergiftiging voorkomen? Meer info vind je hier.

Noodnummers