Gepubliceerd op:
14
mei
2020

Ook in Mechelen zullen vanaf vrijdag 15 mei de meeste basis- en secundaire scholen heropstarten. Mag jij ook terug naar school? Wij zetten de belangrijkste maatregelen nog even op een rijtje.

Elke school liet aan zijn leerlingen weten wanneer ze op school worden verwacht. De scholen werkten de voorbije heel hard om de leerlingen op een veilige manier te verwelkomen. Volg dus de instructies van directie en leerkrachten zeer goed op. 

 • Hou minstens 1,5 meter afstand
  Afstand houden blijft één van de belangrijkst regels. Je krijgt les in kleinere groepjes en ook op de speelplaats zijn er speciale regels om deze afstand te kunnen garanderen. Neem ook zelf je verantwoordelijkheid en hou afstand van je medeleerlingen en leerkrachten.

 • Was regelmatig je handen met water en zeep
  Ook deze regel blijft belangrijk. Was je handen dus regelmatig grondig met water en zeep. Doe dat voor je naar de school vertrekt. Ook op school zal je regelmatig je handen moeten wassen. Bijvoorbeeld bij het binnenkomen van de klas, na een toiletbezoek maar ook na het bedienden van machines tijdens de praktijklessen. De leerkrachten zullen je hiervoor heel duidelijke instructies geven en je zeggen wanneer, waar en hoe je jouw handen moet wassen.

 • Draag een mondmasker in de klas en op de speelplaats
  Ook deze voorzorgsmaatregel helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Leerlingen van het secundair onderwijs moeten een mondmasker dragen op school, zowel in de klas als op de speelplaats. Ook de leerkracht zal zichzelf beschermen met een mondmasker of een plexi gezichtsmasker.

 • Gebruik je het openbaar vervoer? Draag een mondmasker
  Sinds 4 mei is het voor alle reizigers vanaf 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Ook als je alleen op de bus of op de trein zit, draag je een mondmasker. Er zullen achteraf andere mensen in de trein zitten en wanneer jij een mondmasker draagt, vermindert het risico dat je oppervlakken besmet die anderen daarna aanraken.

 • Spreek voor of na school niet af met vrienden
  Het is belangrijk dat je nog steeds je fysieke sociale contacten beperkt. Er geldt nog steeds een samenscholingsverbod. Spreek voor of na schooltijd dus niet af met vrienden. Ga rechtstreeks naar school als je thuis vertrekt en ga ook na schooltijd onmiddellijk naar huis. Hoe minder mensen je ziet, hoe kleiner de kans dat het virus wordt doorgegeven.

 • Hou rekening met aangepaste verkeerssituaties
  Om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand kan bewaren werden er op verschillende plaatsen in Mechelen verkeerssituaties aangepast. Zo krijgen fietsers en voetgangers sinds kort meer ruimte aan de vaart. Daar werden (tijdelijk) enkele fietsstraten ingevoerd. Ook op de Bruul namen we maatregelen om het shoppen veiliger te maken. Je mag er tussen 11u en 18u niet meer fietsen. Wandelen met de fiets aan de hand mag wel. Wees op weg naar school dus extra aandachtig voor deze tijdelijke verkeerssituaties en volg de instructies.

Wil je graag meer weten over de heropstart van scholen?  Alle info vind je op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/heropstart-lessen-op-school-informatie-voor-ouders. Voor algemene info en veelgestelde vragen surf je naar www.info-coronavirus.be