Gepubliceerd op:
19
januari
2022

Vlaanderen investeert 4 miljoen in Mechelse culturele infrastructuur. Twee miljoen daarvan gaat naar de transformatie van de Predikherenkerk tot een culturele hub.
De andere twee miljoen gaat naar het Cultuurcentrum Mechelen.

Samen met de 2,4 miljoen euro voor de Heilig Hartkerk betekent dit een investering van maar liefst 6,4 miljoen vanuit Vlaanderen. Een boost voor de Mechelse culturele infrastructuur.

Predikherenkerk

De site van Het Predikheren bestaat uit een klooster en een kerk. Het klooster werd al succesvol gerenoveerd. Het herbergt de stedelijke bibliotheek en biedt cultuur aan met een grote en kleine ‘c’. Nu wordt ook de predikherenkerk grondig gerenoveerd. In een volgende fase zal de kerk omgevormd worden tot een culturele hub.

Cultuursite

Aan de voet van de Sint-Romboutstoren ligt het cultuurplein. Met onder andere de Academie, het Conservatorium en het Cultuurcentrum Mechelen brengt het plein cultuur en educatie samen. De uitgelezen site met andere woorden om nog meer het culturele hart van de stad te worden. De bouw van een portaal zal de site en het cultuurcentrum een herkenbaar gezicht geven.
De verschillende gebouwen en de aanpalende binnentuin worden met elkaar verbonden. Het auditorium wordt gerenoveerd. En er komen extra polyvalente ruimtes bij.

De Predikheren kerk en het Cultuurcentrum zijn samen goed voor een investering van 6,8 miljoen euro. In 2024 zullen alle werken afgerond zijn waarna Mechelen twee cultuursites rijker zal zijn.