Het idee van zelfrijdende auto's is niet nieuw. Zelfs in de jaren 50 fantaseerde men er al over. De laatste jaren wordt de droom steeds concreter. De technologie wordt continue uitgetest en verder op punt gezet. In Mechelen willen we innovatief zijn en dus een voorloper bij de introductie van zelfrijdend vervoer in het straatbeeld.

Mechelen wil een bereikbare, klimaatneutrale en vooral aangename en leefbare stad zijn. Een zelfrijdende, elektrische shuttlebus draagt volgens ons helemaal bij aan dat plaatje, omdat:

  • Door meer zelfrijdende gedeelde voertuigen, zal op termijn het aantal ongevallen door menselijke fouten verminderen. Dat betekent minder verkeersslachtoffers en een hogere verkeersveiligheid in de stad.
  • Door te kiezen voor een elektrische shuttle, maken we een duurzame keuze, die goed is voor het milieu.
  • Als iedere inwoner met zijn eigen autonome auto zou rijden, lossen we het mobiliteits- en milieuprobleem niet op natuurlijk. Daarom zetten we in op gedeeld vervoer: een shuttle die meerdere mensen vervoert. Een beetje zoals de Shopping Shuttle, maar dan zelfrijdend. Door te kiezen voor gedeeld vervoer, zijn de kosten lager en is er minder ruimte nodig voor voertuigen in het straatbeeld.
  • Gedeeld zelfrijdend vervoer is inclusief: het biedt oplossingen voor ouderen, mensen die minder mobiel zijn, mensen die niet kunnen fietsen of geen rijbewijs hebben ...
  • Tot slot verhoogt zelfrijdend vervoer de vrijheid en het comfort voor de gebruikers. Terwijl de auto of shuttle zelf rijdt, heb je tijd voor andere dingen. 

Kortom: we dromen van elektrisch en gedeeld autonoom vervoer. En die droom is niet zo veraf. Tijdens de zomermaanden experimenteerden we met een zelfrijdende shuttle op het industrieterrein in Mechelen-Noord. Ontdek er hier meer over