Tussen 1 en 10 oktober vestigden we, in samenwerking met onder andere Logo Mechelen en het netwerk voor geestelijke gezondheid Emergo, de aandacht op het belang van veerkracht voor een goede geestelijke gezondheid. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het even tegenzit. Mensen ontmoeten, praten als je je niet goed voelt en steun van anderen zijn belangrijke hulpbronnen om je veerkracht te versterken.

Warme William in Het Predikheren

Tijdens de 10-daagse kwam Warme William op bezoek in Het Predikheren, een heel fijne plek in onze stad, zowel voor volwassenen, jongeren als kinderen. Het Predikheren staat dan ook in de top 10 van de goedgevoelplekken van de Mechelse kinderen en jongeren. Ook de OverKopzetel van ROJM OverKop vond je op hetzelfde moment in Het Predikheren.

  • Kinderen namen plaats op de Warme William-bank. Ze dachten na over hun goedgevoelplek in onze stad, over wie hun Warme William is en voor wie zij misschien wel een Warme William kunnen zijn De antwoorden op al deze vragen konden ze ook opschrijven in hun eigen Warme William Vriendenboekje.

  

  • Wie zin had om even te chillen, wat te babbelen met vrienden of om wilde plannen te maken, mocht zich neerploffen in de OverKop-zetel van ROJM. Maar de OverKop-zetel is ook een veilige plek. Je kan er babbelen over alles wat je maar wil, ook als je je even niet goed voelt. De OverKop-zetel vind je normaal bij ROJM, maar speciaal voor de 10-daagse van de geestelijke gezondheid verhuisde hij twee keer naar Het Predikheren.

 

  • Wie graag wou vertellen over haar/zijn Warme William kon haar/zijn verhaal delen bij de mobiele radiostudio van Project Wolf. Wie is jouw Warme William? Voor wie ben jij al eens Warme William geweest? Zijn er liedjes die jou gelukkig maken of waar je kracht uit haalt als je het moeilijk hebt? Dan draaiden de radiodj’s van Project Wolf dat nummer speciaal voor jou. Ook Nora Gharib, één van de Warme Williamambassadeurs kwam langs en vertelde dat het ook voor haar belangrijk is dat ze mensen rond zich heeft die luisteren. De verhalen van de kinderen en Nora werden gebundeld in een podcast. Deze podcast kan je hier beluisteren.  • Dankzij JOETZ konden jongeren bij Fatiha van ROJM OverKop een stresservaring meemaken via virtual reality brillen.  Jongeren kregen een filmpje te zien van een stresssituatie gevolgd door een korte nabespreking: heb je vaak stress, wanneer, wat doet stress met jou, praat je erover, …?  Aan de jongeren werd uitgelegd dat ze hiervoor hulp kunnen krijgen.

  • Dankzij de Koning Boudewijnstichting beschikt Stad Mechelen sinds kort over een mobiele SportTruck, een gepimpte trailer ingericht met sport-, spel- en didactisch materiaal. De SportTruck werd voor het eerst gebruikt op woensdag 7 oktober van 14 tot 17 uur aan Het Predikheren.  Je kon er komen proeven van verschillende bewegingsactiviteiten.

Mechelen als 'Warme stad in de kijker in het Predikheren’ kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen ROJM Overkop, VRAC (It takes a village to raise a child), Mensen Maken De Stad, Project Wolf en Buurtsport.