Wat doet een buddy?

In het basisonderwijs?

Voel je je niet zo goed op school?  Heb je zorgen thuis? Ben je op zoek naar je plekje in de wereld? Weet je niet zo goed hoe je aan je huiswerk moet beginnen.  Dan kan een buddy je helpen.  Een buddy komt naar jouw school na schooltijd. Hij of zij is geen juf of meester maar wil jou erg graag helpen met je kleine en grote zorgen. Dit gebeurt één keer per week, na de schooluren. Een buddy zoekt samen met jou waar de moeilijkheden liggen en zorgt voor een begeleiding op maat: hij of zij slaat met jou een praatje, leest met jou een boek, speelt een spelletje, maakt huiswerkoefeningen, enzovoort.

In het secundair onderwijs?

Je kan bij je buddy terecht met vragen over jezelf, je toekomst, je studiekeuze, een goede studiemethode.  Je buddy is er voor jou en helpt je bij al je vragen en/of het aanpakken van je taken, je agenda, het maken van een planning. Je mag je buddy zien als een persoonlijke assistent.  Je buddy komt één keer per week langs op school voor een sessie. 

Een buddy is geen vakleerkracht, maar eerder een ‘maatje’, een coach, een soort grote broer of zus. Samen met hem of haar ga je op weg naar een goede studiemethode. Indien er iets niet duidelijk is aan de lesinhoud kan je nog steeds terecht bij de vakleerkracht.  
Wat is dan het verschil tussen een buddy en een vakleerkracht? Een buddy helpt je met je studiemethode, het belangrijkste is hier de vraag “Hoe moet ik studeren?”. Bij de vakleerkracht is de belangrijkste vraag “Wat moet ik kennen?” .