Scholen Samen tegen pesten

1 op 5 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten wil daar samen met kinderen, jongeren en hun begeleiding iets aan doen in de 15de Vlaamse Week tegen Pesten. Van 14 tot 21 februari organiseren ze de Week tegen Pesten. Wil jij deze problematiek ook zichtbaar maken in jouw school.

Wil jij ook iets doen?

Hieronder bundelen we enkele inspirerende voorbeelden en interessante publicaties.

De kinderraad sloeg de handen in elkaar met de kleine stadsartiesten. Ook zij zeggen "Nee!" tegen pesten. Doe ook mee! Zet vier stippen op je hand en leer de move met je hele school! Meer info volgt binnenkort. 

Neem een kijkje op één van de onderstaande websites. Je vindt er inspirerende voorbeelden.

  • Op de website van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten kan je naast alle info over de Week tegen Pesten ook veel andere acties en initiatieven vinden rond de aanpak van pesten en welbevinden op school.
    www.kieskleurtegenpesten.be
  • WAT WAT zorgde voor een aantal straffe getuigenissen die je doen voelen waarom pesten echt niet oké is. Alle getuigenissen kan je ook bekijken op hun YouTube-kanaal.
    www.watwat.be/pesten
  • Ook Ketnet is een vaste partner van de Week tegen Pesten. Dankzij Ketnet krijgen acties zoals de ‘Move tegen Pesten’ en ‘Stip It’ meer zichtbaarheid.
    ketnet.be/doen/move-tegen-pesten

Publicaties

Wil je het diepgaander aanpakken? Hieronder vind je links naar recente publicaties over pesten.

Pesten dat kan niet

Tot slot zetten we ‘Ursulinen Mechelen’ graag nog eens in de kijker. Zij kregen in 2019 de "Pesten dat kan niet"-prijs. Ook de andere Mechelse laureaten, Busleyden Atheneum, Campus Caputsteen en Basisschool De Ark nog eens een hele dikke proficiat. Volg hun voorbeeld en dien volgend jaar zelf een dosssier in. Zo wordt ook jouw school een inspiratie voor anderen. Tijdens de Week tegen Pesten worden de nieuwe winnaar en laureaten bekend gemaakt. Via Tumult kan je inhoudelijke informatie opvragen of neem rechtstreeks contact op met de scholen.