Gepubliceerd op:
22
april
2021

Wat vind jij van je straat? Herontdek je straat tijdens de Week van de Straat, van 17 tot 23 mei. Tel het verkeer, krijg inzicht in de leefbaarheid van je straat en laat je inspireren door de beste voorbeelden van straten en wijken.

Zonder straten geen buren. Zonder straten geen winkels. Zonder straten geen gezellige dorpen en buurten. Zonder straten zou het elke dag lockdown zijn. De straat komt tot leven door haar bewoners en gebruikers. We leren er fietsen, we leggen er onze geveltuin aan, we maken ze gezellig met lichtslingers en doen er een babbel met onze buren of met passanten. De straat is meer dan een ruimte om door te rijden en te parkeren.

Tijdens de Week van de Straat, dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd door Straatvinken, vinden allerlei activiteiten plaats. 

Activiteiten week van de straat

 • Straatvinken op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur

  Duizenden burgers in heel Vlaanderen vinken een uur lang het verkeer af in hun straat. Ze tellen elke passerende voetganger, fietser, auto, bus, vrachtwagen enz. De Universiteit Antwerpen zorgt voor een haarfijne analyse van alle resultaten. Lees meer bij Straatvinken.

 • Straat-O-sfeer vanaf zondag 23 mei

  Via deze bevraging vertellen burgers aan de hand van een verhaal en de beoordeling van 20 leefbaarheidsparameters hoe ze zich voelen in hun straat. Wetenschappers van HIVA - KU Leuven en Voices That Count zorgen ervoor dat alle resultaten eenvoudig te raadplegen zijn op een online platform en geven een fijnmazig beeld van wat er leeft in onze straten en buurten. Lees meer bij straat-O-sfeer.

 • Octopusscholen tellen ook mee

  Voor de eerste keer gaan ook leerlingen en leerkrachten bij de start of het einde van de schooldag het verkeer tellen in hun schoolomgeving. Dat gebeurt samen met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes. Lees meer bij Octopusplan

 • Dinsdag 18 mei: Congres Publieke Ruimte

  Topexperts en trendsetters schetsen concrete en haalbare maatregelen waar onze publieke ruimte nood aan heeft. Lees meer bij Infopunt Publieke Ruimte.

 • Donderdag 20 mei: Congres over de 15 minutenstad

  Iedereen zou binnen 15 minuten stappen of fietsen alle dagelijkse voorzieningen moeten kunnen vinden. Lees meer bij de Vereniging voor Ruimte en Planning.

 

Meer informatie

Lees meer op www.straatvinken.be/weekvandestraat.