Gepubliceerd op:
19
augustus
2020

Meer en meer Belgische bedrijven zetten de recyclage van goederen en producten centraal. Het jonge Mechelse bedrijf InOpSys van Steven De Laet is daar een van.

Giftig Water

“InOpSys zuivert het afvalwater bij chemie-, farma- en metaalverwerkende bedrijven. Daarin zijn we uniek, omdat we nét kiezen voor die waterstromen waar andere waterzuiveringsbedrijven van afblijven. Het gaat om giftig water dat absoluut niet in onze rivieren en riolen mag komen, en meestal richting verbrandingsovens gaat.”

“Bij de bedrijven bouwen we ter plekke een soort mobiele container om het water te zuiveren, en recycleren we zoveel mogelijk metalen uit het water. Bij Janssens Pharmaceutica in Geel zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om zink te recupereren. Ook palladium kunnen we ondertussen uit het water filteren.”

Goedkoper en duurzamer: een win-win

“Voor bedrijven is het een pak goedkoper. En het is een duurzame oplossing. Het water gaat niet langer richting verbrandingsoven, maar wordt ter plekke gezuiverd. Er is dus geen CO2-uitstoot meer. Daarnaast kunnen het water en een deel van de grondstoffen hergebruikt worden. Anders zouden we het gewoon kwijt zijn.”

InOpSys zuivert afvalwater

En dankzij InOpSys staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over InOpSys vind je op www.inopsys.eu.


 

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.