Weekendactiviteiten

Openingsuren

Het domein Tivoli is alle dagen open van 7.30u tot zonsondergang

De kinderboerderij is open:

 • weekdagen: 8.30u tot 17.30u (winteruur tot 16u)
 • weekend, feestdagen: 13.30u tot 17.30u (winteruur gesloten)

 

Kringlooptuin

Geopend van april tot oktober

Kringlooptuinieren is tuinieren door zo weinig mogelijk afval te produceren en de ideale manier om afval te vermijden. Hiervoor kunnen verschillende kringlooptechnieken toegepast worden: composteren, hergebruik van snoeihout, mulchmaaien, kippen houden om keukenrestjes te verwerken, voedselverlies beperken, ...

In deze tuin vind je composteersystemen, een wilgenhut, takkenrillen, een aarbeientoren, verhoogde bloembakken en een kruidenspiraal. Bouwtekeningen kan je gratis aanvragen op de dienst.

Kringlooptuin

De demoplaats kringlooptuinieren op het neerhof is open volgende zondagen: 12 april, 10 mei, 14 juni, 12 juli, 9 augustus, 13 september en 11 oktober. Tussen 14u en 16u kan je met je vragen terecht bij de compostmeester.

Vanaf november enkel op afspraak T  015 29 75 44 of katrien.dewinne@mechelen.be

Voor aankoop van de composteersystemen (compostvat, compostbak (hout of kunststof), wormenbak) kan je terecht bij de Waterduivel, Plattebeekstraat 13, Mechelen. 

Workshop Nationale Boomgaardenstichting

Ingericht door de nationale boomgaardenstichting in samenwerking met de Stad Mechelen.

Hopelijk vinden jullie de manier om 'de' appel of peer waarin je altijd al had willen bijten.
Kortom ... wil je informatie over fruitaanplant in je eigen tuin of heb je heimwee naar die supperlekkere, bijna vergeten oude fruitsoorten?

De Mechelse Pomologen delen graag hun ervaringen .... tijdens de volgende workshops:

Vermeerderen: zaterdag 14 maart 2020 - 14u

vermeerderen

Het is een methode van vegatief (ongeslachtelijk) vermeerderen, waarbij een deel van het ras of de cultuurvariëteit, zodanig wordt verenigd met een worteldragend deel, dat ze een nieuwe plant vormen. Voordelen van planten vermeerderen door oculeren. Men heeft slechts zeer weinig enthout of oculatiehout nodig.

 • theorieles + demo
 • deelname: €5 (inclusief syllabus)
 • waar? neerhof kinderboerderij - zaal beneden

 

Solitaire bijen: zaterdag 13 juni 2020 - 14u

solitaire bijen

Solitaire bijen is een grote groep van solitair levende bijen en hommels. In tegenstelling tot de honingbijen hebben de solitaire bijen geen sociale levenswijze. Nest maken, op zoek naar voedsel en eieren leggen doen ze allemaal alleen.  

Elk vrouwtje heeft een eigen nestholte waarin ze eieren legt. De meeste soorten leggen hun eieren in de grond maar een klein deel zoekt bestaande holten op in hout, rietstengels van planten en tussen stenen. Als het vrouwtje een geschikte nestplaats heeft gevonden begint ze met het verzamelen van stuifmeel. Het stuifmeel wordt achteraan in de nestholte verzameld en als er voldoende is, legt het vrouwtje er een eitje op. Deze ruimte wordt dan door middel van modder, plantenresten en speeksel afgesloten met een wand. Zo ontstaat een eerste cel. De volledige nestholte wordt verder volgebouwe met gelijkaardige cellen om uiteindelijk de buitenkant af te sluiten met opnieuw een wand van modder en speeksel.

 • theorieles + demo
 • deelname: €5 (inclusief syllabys)
 • waar? neerhof kinderboerderij - zaal beneden 

 

Fruit proeven in de boomgaard: zaterdag 5 september 2020 vanaf 14u (gratis)

 proeven in de boomgaard

 

Rassenkeuze, herfstappels: zaterdag 26 sepember 2020 - 14u

herfstappel

Herfstappels krijgen het kenmerkende aroma pas enkele weken na de oogst. Als je ze op de juiste wijze bewaart, zijn ze tot Kerstmis houdbaar. 

Belangrijk is het juist oogst tijdstip. Blijven de appels te lang aan de boom, dan is de houdbaarheid beperkt. Appels die je wilt bewaren, moeten in het stadiump van 'plukrijpheid' worden geoogst. Je kan dit testen door een vrucht voorzichtig op te lichten en met de duim of wijsvinger tegen de inplant van de stengel aan het hout te drukken. Laat de stengel gemakkelijk los en blijft deze aan de appel, dan is deze 'plukrijp'. Oogst behoedzaam want beschadigingen en beurse plekken bieden ziekten de kans om de vruchten aan te tasten.

Bewaar de appels naast elkaar met een zachte bekleding en bij een temperatuur van 3-6°C.  

 

 • theorieles + demo
 • deelname: €5 (inclusief syllabus)
 • waar? neerhof kinderboerderij - zaal beneden

 

Ziekten en compost: zaterdag 7 november 2020 - 14u

ziekten en compost

Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Compost bevat een hoog gehalte stabiel organisch materiaal. Uit dat organisch materiaal vormt zich humus. Compost is een stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezameld organisch materiaal. Bestaat uit plantaardige resten (bijvoorbeeld groenten, fruitsschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout, ...) 

Ziekten en plagen, goede bodemstructuur, humusgehalte, zuurtegraad, ... Vooral een hogere winter-waterstand verzwakt de weerstand van de fruitboom tegen infecties. Bij niet optimale omstandigheden moet je zeker letten op: de keuze van onderstam, ... Onderzoek heeft uitgewezen dat er tot 20% meer opbrengst is bij aanwezigheid van mezen.

 • theorieles + demo
 • deelname: €5 (inclusief syllabus)
 • waar? neerhof kinderboerderij 

 Contact: Nationale Boomgaardenstichting vzw - 012 39 11 88 - info@boomgaardenstichting.be - www.nbsmechelen.be

 

 

Paaseizoektocht: zondag 5 april 2020

paasmandjesclown

 • Gratis
 • Paasmandjes knutselen
 • ballonnenclown
 • grimmeren
 • paaseieren zoeken (inschrijvingen vanaf 12 uur op de dag zelf in het eetcafé) (info: 015 69 88 89)

 

Schaapscheren: zondag 7 juni 2020