Hallo! Ben jij 15 jaar of ouder? Zin om kinderen te entertainen of goesting om nog eens gek te doen? Dan kan je aan de slag als vrijwilliger bij de jeugddienst. 

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste animatoren die kinderen een onvergetelijke vakantie willen bezorgen of activiteiten willen begeleiden.

Ik wil deel van de animatorenploeg worden


Wat is ZAP?

ZAP staat voor Zotte Animatoren Ploeg. We hebben een eigen speelpleinwerking. Het speelplein heeft een divers aanbod. Elke week kleden we in met een bepaald weekthema. We doen zelf heel leuke activiteiten en daarnaast gaat de groep op maandag naar de cinema en op vrijdag gaat de groep op uitstap. Daarnaast zijn er nog kleuterweken en tienerweken. 


Onze visie

We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen spelen zovaak als ze zelf willen. Ze bepalen zelf wat ze doen en wanneer ze het doen. Onze doelgroep is 3-15 jaar. We vinden het heel belangrijk dat je als animator betrokken bent bij verschillende delen van het speelplein:

 • Activiteiten maken
 • Activiteiten uitvoeren
 • Het speelplein verder helpen ontwikkelen door feedback & suggesties te geven. 
 • Wil je meer weten? Lees dan meer over onze visie en missie.

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiastelingen tussen 15 en 26 jaar met een groot hart voor kinderen. Je hebt een animatorattest of al twee jaar ervaring in het jeugdwerk als leiding. Je toont inzet en engagement en wil de jongste Manenblussers de tijd van hun leven geven.


Wat kunnen jullie van ons verwachten?

Eerst en vooral kan je een grote dosis plezier verwachten. Als animator werk je samen met leeftijdsgenoten en vorm je een team gedurende een dag, week,.. Je leert er met anderen samenwerken en verantwoordelijkheden te dragen. In het animatorenteam wordt er heel wat afgelachen. 

Tijdens de zomer wordt er elke donderdagavond een teambuildingsactiviteit voorzien. Deze variëren van een georganiseerd spel over een escape room tot een spa avond. Top momenten verzekerd. 

Bovendien staat animator zijn goed op je CV voor later en doe je bakken ervaringen op. Dit niet alleen voor je professionele toekomst maar ook ontwikkel je je vaak verder op persoonlijk vlak.

We bieden bovendien ook gratis vormingen aan tijdens de zomer, maar evengoed tijdens het jaar. We houden je hierover sowieso op de hoogte. 

Daarnaast wordt er zo nu en dan gezellig samen gegeten. Bovendien krijg je ook een vrijwilligersvergoeding en je bent verzekerd bij eventuele ongevallen. (Al hopen we dat dit niet voorkomt) Hoeveel de vergoeding bedraagt, hangt af van welk brevet je al hebt en in welke functie je die week staat.

 • Stage animator - cursus start animator: € 34/dag
 • Brevet animator/ +2 jaar ervaring: € 36/dag
 • Stage hoofdanimator: € 38/dag
 • Brevet hoofdanimator: € 40/dag

Wat verwachten we van jou?

De ZAP-werkgroep heeft een overzicht gemaakt van de verwachtingen voor de verschillende profielen waarmee de ZAP-werking aan de slag gaat. Dit schetst een beeld van de verschillende rollen en verwachtingen. 


Animatorcursus 2023 

De eerstvolgende cursus in externaat gaat door in 2023 van zondag9 juli tot zaterdag 15 juli. Deze wordt gegeven door een erkende cursusgever en kost 60 euro per deelnemer. Je kan dit via kadervormingssubsidies terugkrijgen als je de cursus volledig volgt en slaagt voor je stage. 

Waarom zou je een cursus volgen? Hieronder enkele goede redenen om er een te volgen:

 • Je leert heel wat nieuwe mensen kennen! Wie wilt dat nu niet?
 • Je maakt heel veel plezier.
 • Je doet massa’s speelbagage op.
 • Je leert activiteiten en speelimpulsen voorbereiden.
 • Je ontdekt spelenderwijs wat speelpleinwerk is.
 • Je leert hoe je kinderen en tieners op sleeptouw neemt.
 • Je werkt aan een speelse, maar verantwoordelijke houding.
 • Last but not least, je ontvangt nadien je attest animator in het jeugdwerk.

Praktische info:

 • Zondag 9/7/2023 tot zaterdag 15/7/2023 (elke dag van 9u-18u, uitzondering vrijdag tot 21u en zaterdag tot 15u45)
 • Locatie: Douanegebouw, Douaneplein 2, 2800 Mechelen
 • 60€ (betaling via factuur)

Inschrijven kan via dit formulier


Cursussen

Je kan ook andere cursussen volgen om hoofdanimator of instructeur te worden. Deze worden gegeven door de organisatie Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Deze cursussen worden tijdens de meeste vakanties georganiseerd. Benieuwd naar hun aanbod? Bekijk het hier
Deze worden ook (deels) terugbetaald via kadervormingsubsidies. 


Animatorenpoule

WIl je lid worden van de geweldig bende animatoren? Schrijf je dan in, zo houden we je op de hoogte over alles wat er beweegt rond het speelplein. Daarnaast hebben we wat gegevens nodig voor contracten te kunnen opmaken. Via deze weg krijgen we ook je beschikbaarheden door zodat je ingepland kan worden tijdens de zomer. 


Beschikbaarheden paas-en zomervakantie 2023

Dit jaar organiseren we zowel in de paasvakantie als de zomervakantie een speelpleinwerking. Deze kunnen we niet organiseren zonder een ploeg animatoren. Kan je tijdens een van de twee periodes of allebei? Ideaal! Geef je beschikbaarheden hier door. Doe dit enkel als je al in het verleden op onze werking stond.

Opgelet: Momenteel kan je enkel nog stage lopen in week  week 2 en week 5.